Медики розповіли, які патогенні бактерії знайшли на кухні “Якіторії”

Фото: khar.gp.gov.ua

У Харкові знову збільшилася кількість постраждалих в результаті отруєння в ресторанах “Мафія” і “Якіторія”. Станом на 23 червня зареєстровано 89 хворих, що на два випадки більше, ніж напередодні. Серед постраждалих – 19 дітей.

Про це Харків Times дізнався з повідомлення Харківського обласного центру контролю і профілактики хвороб МОЗ України.

Постраждалі лікуються в п’яти лікарнях міста і області. Пацієнтів з отруєнням госпіталізували до Харківської міської клінічної лікарні №31, Харківської міської дитячої клінічної лікарні №19 і Харківської міської лікарні №3. Також постраждалі знаходяться в Краснокутській центральній районній лікарні та у Валківській ЦРЛ.

За інформацією лабцентру, двоє хворих, зареєстрованих 22 червня, є жителями Луганська. 16 червня вони знаходилися в Харкові і в ресторані «Якіторія» вживали суші.

За результатами бактеріологічного обстеження хворих у 42-х осіб, у тому числі у двох співробітників закладу виділена культура роду сальмонела, що підтверджує клінічні і дані первинного епідеміологічного розслідування на користь бактеріальної інфекції. У шести працівників з носа виділено патогенний стафілокок.

Також, у одного хворого виділено патогенну кишкову паличку, ще у шести умовно-патогенні збудники.

В об’єктах зовнішнього середовища і харчових продуктах виявлено:

  • з трьох проб харчових продуктів (омлет, сир м’який, салат) і одного змиву, відібраних в установі ( «розділова дошка»), виділена культура роду сальмонела;
  • з п’яти змивів, відібраних в закладі, виділена клебсієлла пневмонія;
  • з однієї проби харчового продукту, відібраної в установі (курятина відварна), виділена клебсієлла пневмонія;
  • з п’яти проб харчових продуктів, відібраних в домашньому вогнищі (роли), виділена культура роду сальмонела.

Ймовірною причиною виникнення спалаху було вживання неякісних харчових продуктів (суші), які були виготовлені і реалізовані без дотримання вимог санітарного законодавства.

Обставини, що сприяли виникненню спалаху і, джерело інфекції встановлюється.

Протиепідемічні заходи та лабораторні дослідження тривають.

Як повідомляв Харків Times, харківські медики зафіксували спалах масового кишкового захворювання серед клієнтів закладу громадського харчування в центрі міста. До лікарень звернулися 25 осіб.

Ввечорі 17 червня кількість отруєних в ресторанах «Якіторія» і «Мафія» зросла до 34 осіб.

Вранці 18 червня заступник Харківського міського голови Світлана Горбунова-Рубан повідомила про 54 постраждалих, госпіталізованих до лікарень Харкова.

Станом на 11:00 18 червня зареєстровані 57 випадків кишкового захворювання після відвідування ресторанів «Якіторія» і «Мафія» в центрі Харкова. Потерпілі госпітлізіровани в дві харківські лікарні і до Краснокутської ЦРЛ.

18 червня слідча група перевірила кухню ресторану і взяла проби продуктів.

Станом на ранок 19 червня до медичних закладів потрапили вже 78 осіб.

Ресторан «Якіторія» перерахував лікарням, в яких лікуються його клієнти, 150 тис. грн.

В аналізах 42 отруєних в ресторані «Якіторія» в Харкові, а також на кухонному начинні самого ресторану виявили бактерію сальмонелу. Станом на 22 червня за медичною допомогою звернулися 87 осіб.