На оглядовому майданчику Держпрому встановлюють скляну огороджувальну конструкцію (фото і відео)

Фото: ХОГА

У Харкові до 30-річчя Незалежності України планують відкрити нову туристичну локацію – оглядовий майданчик на 12-му поверсі Держпрому. Станом на 18 червня об’єкт готовий на 70%.

Про це Харків Times повідомили в прес-службі ХОДА.

Площа локації становить 130 кв.м. На даний момент будівельники почали встановлювати огороджувальну конструкцію, яка буде виконана зі скла.

«По всьому периметру буде скло висотою 1,40 см. Огородження вирішили зробити зі скла, щоб, з одного боку, менше привертало уваги, а з іншого – було безпечно. Необхідно було вписатися в загальний образ будівлі, кардинально не змінюючи його», – зазначає представник підрядної організації Ярослав Нирка.

За його словами, найважчою частиною у будівництві були підготовчі роботи, адже Держпром побудований давно. На майданчику виконали утеплення, гідроізоляцію, стяжки, ливнівки тощо.

Паралельно з будівництвом оглядового майданчика на 12-му поверсі було прийнято рішення замінити старий ліфт.

«Одного оглядового майданчика було б недостатньо. Тому що ліфтам у нашому Держпромі – по 93 роки. У зв’язку з цим міняємо ліфт у під’їзді, який підійматиме людей на оглядовий майданчик. Його ми вже отримали, він буде новим, але виглядатиме автентично – повністю повторюватиме вигляд старого», – зазначає директор Держпрому Микола Чехунов.

За словами директора компанії «Харківліфт-1» Анатолія Васильєва, новий ліфт матиме вантажність удвічі більше, ніж старий. Так само вдвічі швидше ліфт підійматиме пасажирів нагору. 50-метрову висоту (12 поверхів Держпрому дорівнює майже 20-поверховому житловому будинку) він долатиме за пів хвилини.

«Уже виконана металоконструкція шахти, сітчаста огорожа, встановлені напрямні ліфтів. Сьогодні підняли несну лебідку і встановили електроніку в машинне приміщення. Наступного тижня будемо встановлювати кабіну, вішати на троси і в налагоджувальному режимі монтувати електрообладнання. За два тижні стоятимуть портали під підшивку», – розповів Анатолій Васильєв.

Крім цього, в рамках будівництва майданчика реконструйований під’їзд, вхідна група і перехід між 6 і 7 під’їздом.

Як повідомляв Харків Times, в Харкові створюють перший висотний туристичний магніт – оглядовий майданчик на Держпромі, який може стати круговим.