Парки Харкова з’єднають зеленими коридорами та велодоріжками

Фото: city.kharkov.ua

Всі паркові зони Харкова планують об’єднати в одну мережу за допомогою зелених коридорів, пішохідних і велосипедних доріжок.

Про це Харків Times повідомили в прес-службі Харківської міської ради з посиланням на секретаря міськради Ігоря Терехова.

Чиновник розповів, що проект отримав назву «Зелений каркас».

«Ця ідея давно витала в повітрі, і багато хто звертався до мене з подібними ініціативами. Харків не має великих річок або моря, тому для сухопутного міста мати водойми, зелені зони дуже важливо. Ми з проєктантами досліджували гребний канал і острови, які є в Харкові, можливі місця для пляжів і почали малювати проєкт. Фактично цей проєкт дасть можливість місту дихати, до того ж чимало локацій будуть реконструйовані або впорядковані. Там буде комфортно проводити час усім — від дітей до літніх людей», — зазначив Ігор Терехов.

Зелена мережа екомаршрутів — це понад 62 км освітлених вело- та пішохідних доріжок з водопроникним покриттям у долинах річок. Крім того, згідно з проектом «Зелений каркас», до зеленої мережі увійдуть 27 км зелених вулиць, майже 19 км реконструйованих вуличок приватного сектора та практично стільки ж вело-пішохідних стежок у житлових мікрорайонах і садово-паркових зонах.

Проектом передбачені будівництво та реконструкція 26 вело-пішохідних мостів. Також необхідно реконструювати 32 перехрестя, 27 км вулиць і побудувати 76 км велодоріжок.

Ігор Терехов підкреслив, що ідея проекту відповідає духу й цілям Стратегії розвитку Харкова до 2030 року.

«Я знаю, що розробники проєкту по кілька разів пішки пройшли 127 кілометрів за цими маршрутами, які вони пропонують перетворити на зелені коридори. Не просто намалювали схему, а продумали кожну дрібницю, спроєктували найбільш оптимальні для ландшафту Харкова рішення», — зазначив секретар міськради.

За його словами, реалізація проекту почнеться наступного року в районі вул. Шевченка.

Раніше з ідеєю проекту оздоровлення міської екосистеми Харкова за допомогою зелених коридорів виступили Проектно-дослідницька група “Інший шлях” та архітектор Олег Дроздов.

Як повідомляв Харків Times, міська влада планує облаштувати зону відпочинку біля ставка у житловому мікрорайоні по вулиці Власенка на Новожаново.

На прохання жителів прилеглого району міськрада збирається облаштувати нову зону відпочинку навколо кар’єра «Дружба» на проспекті Гагаріна.

На круглій клумбі на набережній з’явиться світловий фонтан.