Прокуратура вимагає повернути державі те, що залишилося від археологічної пам’ятки

Куп’янська окружна прокуратура Харківської області направила до Шевченківського райсуду позов в інтересах держави до Головного управління Держгеокадастру області, а також до кількох осіб і приватного підприємства про повернення у держвласність земельної ділянки площею 2 га, на якій розташована пам’ятка археології місцевого значення Сподобівська Дуванка-2 епохи бронзи та раннього середньовіччя.

Про це Харків Times повідомили у прес-службі прокуратури області.

Встановлено, що ділянку, на якій розташована пам’ятка архітектури – поселення епохи бронзи II тисячоліття до н. е. та Салтівсько-маяцької культури VIII – IX століть н. е. – ГУ Держгеокадастру області передало якійсь харків’янці «у приватну власність для ведення особистого селянського господарства». При цьому передача відбулася «без належного висновку органу місцевої влади». Ділянка розташовується на території колишньої Сподобівської сільради Шевченківського району області. Згодом жінка продала ділянку іншому громадянинові, а той, у свою чергу, «передав її сільськогосподарському підприємству в оренду для обробки».

Достеменно невідомо, що залишилося після сільгоспробіт від культурного шару епохи бронзи та раннього середньовіччя, що раніше містив уламки ліпного глиняного посуду та, згідно із наказом Міністерства культури України від 27.03.2013 №228, мав статус пам’ятки археології місцевого значення. Мабуть, саме це покликане встановити кримінальне провадження, про яке згадується у повідомленні прокуратури.

Як повідомляв Харків Times, наприкінці травня поліція почала розслідування обставин незаконного захоплення земельної ділянки, де розташоване поселення Сподобівська Дуванка епохи бронзи та раннього середньовіччя. З 2020 року по травень 2021 на ділянці, що належить до земель історико-культурної спадщини, вирощували озиму пшеницю.