Харківські ділки ввозили брендовий одяг під виглядом гуманітарної допомоги

СБУ та Державна фіскальна служба викрили масштабну схему обману держави: дорогий брендовий одяг ввозили під виглядом гуманітарної допомоги. Сума збитку поки не порахована, але в процесі обшуків вилучили понад 30 тонн товару.

Про це Харків Times повідомили в прес-службі СБУ.

Служба безпеки України викрила та блокувала масштабну схему ухилення від сплати податків і митних платежів до Держбюджету. Ділки імпортували дорогі комерційні товари під виглядом гуманітарної допомоги для малозабезпечених сімей, а також бійців ООС і мешканців районів, що постраждали від агресії РФ.

За попередніми підрахунками, внаслідок цих оборудок держава щомісяця недоотримувала десятки мільйонів гривень митних платежів.

Оперативники спецслужби встановили, що організували операцію мешканці Харківської та Рівненської областей. Для створення видимості міжнародної гуманітарної діяльності зловмисники зареєстрували в країнах Західної Європи низку фіктивних фірм-донорів, які нібито відправляли допомогу, а в Україні — кілька фіктивних благодійних організацій-одержувачів.

«Благодійники» ввозили товари з-за кордону через митні пости на західному кордоні України. Під час їх переміщення по території країни відкривали опломбовані митниками вантажівки та вивантажували з них товари, серед яких, зокрема, був брендовий одяг і ліки. На їх місце завантажували різний мотлох, загальна маса якого відповідала супровідним документам. Потім ділки знову опломбували транспорт, вже підробленими митними пломбами.

У межах окремих кримінальних проваджень правоохоронці провели 20 одночасних обшуків в офісних та складських приміщеннях «благодійних» організацій на території Рівненської та Харківської областей, а також за місцями мешкання фігурантів справи.

Вилучено:

  • більше 30 тонн товарів, що не розмитнені в установленому порядку;
  • оригінали митних документів;
  • печатки благодійних організацій та іноземних компаній;
  • обладнання для виготовлення підроблених митних пломб.

Триває досудове слідство.

Як повідомляв Харків Times, в Харкові шахрай під виглядом брендової постільної білизни продавав сміття, загорнуте у ганчір’я.

В одному з військових вишів Харкова обмундирування продавали через Інтернет.