Афера з будівлею на Гончарівці: харківському шахраєві допомагав реєстратор з Богодухова

Держреєстратору, який оформив нерухомість без правовстановлюючих документів, повідомили про підозру. Йому загрожує до восьми років позбавлення волі.

Про це Харків Times повідомили в прес-службі прокуратури області.

Під процесуальним керівництвом Київської окружної прокуратури Харкова повідомлено про підозру державному реєстратору за фактом зловживання службовими повноваженнями (ч. 3 ст. 365-2 КК).

Досудовим розслідуванням встановлено, що у 2019 році фігурант займав посаду державного реєстратора однієї з сільрад Богодухівського району Харківської області. Бажаючи отримати додатковий дохід, він пішов на посадовий злочин.

Без наявності правовстановлюючих документів вніс зміни до держреєстру прав на нерухоме майно: на папері збільшив площу приміщення та зареєстрував за певною дамою право власності на нежитлові приміщення підвального та цокольного поверху житлового будинку. Тим самим без жодних підстав і згоди територіальної громади Харкова відібрав те, що належало їй. Загальна площа цих приміщень — понад 167 кв. м. Збитки місту склали майже мільйон гривень.

Крім того, у 2020 році за аналогічних обставин держреєстратор вніс зміни до держреєстру прав і зареєстрував за тією ж жінкою право власності на будівлю на Малій Гончарівській вулиці загальною площею понад 500 кв. м. Ця будівля належала державному підприємству, яке підпорядковується Мінкульту. Збиток державі склав майже 2 млн грн.

Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на термін від 5 до 8 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років з конфіскацією майна або без такої.

Як повідомляв Харків Times, 9 червня про підозру у вчиненні злочину повідомили незаконному власнику згаданих підвалу та будинку.

Щоправда, тоді прокуратура називала дещо інші цифри збитку і не зізнавалася, що злочинець — жінка.