У Панютинському психоневрологічному інтернаті підопічних тримали у вольєрі під замком

Моніторингова група офісу омбудсмена виявила порушення в комунальному закладі «Панютинський психоневрологічний інтернат» в Харківській області.

Про це Харків Times дізнався з повідомлення на сайті Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.

Під час візиту в установу моніторингова група в складі працівника Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини та громадського монітора встановила, що 20 підопічних інтернату перебували у дворі, огородженому гратами, який був закритий на навісний замок.

“Деякі з них лежали на лавах, решті не було місця сидіти і вони ходили по двору, справляти фізіологічні потреби вони змушені у присутності інших у відро”, – йдеться в повідомленні.

Також під час візиту виявлені факти незабезпечення належних умов проживання, харчування підопічних тощо.

За результатами моніторингового візиту звіт і рекомендації щодо усунення виявлених недоліків будуть направлені до відповідних органів державної влади.

Як повідомляв Харків Times, в грудні 2018 року моніторингова група офісу омбудсмена оприлюднила звіт про факти знущань над підопічними в Панютинському ПНІ. Зокрема, в окремих житлових кімнатах була відсутня постільна білизна і подушки, матраци старі і брудні. Замість туалетних стільців використовують відра. Люди місяцями не виходять на вулицю і протягом дня сидять біля телевізора.

У 2019 році в Панютинському психоневрологічному інтернаті також були виявлені порушення.