Суд скасував виділення 11 га землі в районі ТЦ “Барабашово” компанії депутата Харківської міськради від ОПЗЖ

Східний апеляційний господарський суд визнав незаконними та скасував рішення Харківської міської ради про надання в оренду товариству з обмеженою відповідальністю земельної ділянки площею 11 га та вартістю 600 млн грн. по вул. Наринській, 4.

Про це Харків Times повідомили у прес-службі прокуратури області.

Своєю постановою суд задовільнив апеляційну скаргу Харківської обласної прокуратури на рішення суду першої інстанції.

За інформацією керівника Шевченківської окружної прокуратури м. Харкова Аміла Омарова, встановлено, що рішенням 19 сесії Харківської міської ради 7 скликання від 18.04.2018 №1049/18 товариству з обмеженою відповідальністю надано дозвіл на розробку проєкту землеустрою щодо відведення земельної ділянки площею понад 11 га із земель територіальної громади м. Харкова для будівництва житлового комплексу по вул. Наринській, 4. Ринкова вартість земельної ділянки складає 600 млн грн.

“Підприємство отримало право на оренду землі на підставі того, що йому на праві приватної власності належать нежитлові будівлі, розташовані на зазначеній земельній ділянці. Загальна площа нежитлових забудов становить близько 0,03 га. Отже, площа земельної ділянки, яка виділяється, перевищує площу нежитлових забудівель, розташованих на ній, майже в 326 разів. Процедура передачі землі в оренду відбувалась без проведення земельних торгів, що є порушенням вимог ст. ст. 124, 134 Земельного кодексу України та ст. 16 Закону України “Про оренду землі”, – йдеться у повідомленні.

Прокуратура наголошує, що при додержанні законної процедури передачі земельних ділянок в оренду місто могло б отримати суттєво більші надходження до місцевого бюджету у вигляді орендної плати. Крім того, порушення процедури спотворює конкуренцію на ринку будівництва.

Ці порушення вимог законодавства стали підставою для направлення прокуратурою позову до Господарського суду Харківської області. Рішенням суду першої інстанції у задоволенні позовної заяви відмовлено. Не погодившись з рішенням місцевого господарського суду, обласна прокуратура звернулася до Східного апеляційного господарського суду з апеляційною скаргою. Суд скаргу задовільнив, визнав незаконним та скасував рішення Харківської міськради про надання в оренду земділянки.

Рішенням міськради, про яке йдеться у повідомленні прокуратури, ТОВ “БРОТЕЙ” надано дозвіл на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки площею орієнтовно 11,2364 га із земель територіальної громади м. Харкова для будівництва житлового комплексу по вул. Наринській, 4. “Будівництво об’єкту виконати з урахуванням знесення нежитлових будівель літ. “З-1”, літ. “Ж-1”, літ. “Е-1”, літ. “Д-1”, літ. “Г-1” по вул. Наринській, 4, які належать на праві приватної власності ТОВ “БРОТЕЙ”, – зазначено в тексті рішення.

Кінцевими бенефіціарними власниками ТОВ “БРОТЕЙ” є Тичков Едуард Олексійович (йому належить 50% статутного капіталу), Басяєв Кирило Олександрович (25%) та Басяєв Олександр Олександрович (25%). Ці ж особи у тих же пропорціях володіють ТОВ “АРХЕЛАЙ”. Тим же рішенням міськради ТОВ “АРХЕЛАЙ” надано дозвіл на розробку проєкту землеустрою щодо відведення земельної ділянки площею орієнтовно 6,0085 га із земель територіальної громади м. Харкова для будівництва житлового комплексу по пров. Шевченківському, 50 (неподалік Журавлівського гідропарку). При чому, з подібним же формулюванням: “Будівництво об’єкту виконати з урахуванням знесення нежитлових будівель літ. “Б-1”, літ. “В-1”, літ. “Г-1”, літ. “Е-1”, літ. “Ж-1” по пров. Шевченківському, 50, які належать на праві приватної власності ТОВ “АРХЕЛАЙ”.

Едуард Тичков є депутатом Харківської міської ради, членом депутатської фракції “ОПОЗИЦІЙНА ПЛАТФОРМА – ЗА ЖИТТЯ”. В ОПЗЖ він – з 2019 року. Також пан Тичков є заступником голови постійної комісії міськради з питань… містобудування, архітектури та земельних відносин. Громадська приймальня депутата розташована за тією ж адресою, де зареєстровано ТОВ “БРОТЕЙ” – вул. Чичибабіна, 9.

Згідно з декларацією Едуарда Тичкова, його дружиною є Тичкова Олена Юріївна, яка працюєсуддєю Апеляційного суду Харківської області.

Як повідомляв Харків Times, прокуратура вимагає повернути Харкову 9 га землі вартістю 416 млн грн. в Немишлянському районі Харкова. Підприємство отримало право на оренду землі на особливих умовах, оскільки володіло приміщеннями на цій території. Площа цих приміщень – близько 540 кв. м., тобто майже в 167 разів менше виділеної ділянки.

Прокуратура також вимагає повернути територіальній громаді Харкова землю площею 4,5 га і вартістю більше 180 млн грн в Журавлівському гідропарку.

А також — ділянку в Лісопарку, вартість якої становить понад 450 млн грн. Земля не використовується за призначенням, до того ж з 2018 року місто не отримує за неї орендну плату.