Медведчуку доведеться заплатити харківському видавництву ще 300 тисяч

Фото: Вахтанг Кипиани/Facebook

Проросійському політику, нардепу від ОПЗЖ Віктору Медведчуку доведеться виплатити харківському видавництву «Віват» 295,7 тисяч гривень у якості компенсації витрат на правову допомогу та 2,3 тисячі – судового збору за подання апеляційної скарги. Таке рішення прийняв Київський апеляційний суд за заявою ТОВ «Видавництво «Віват».

Про це Харків Times стало відомо з повідомлення у Facebook журналіста Вахтанга Кіпіані – автора книги «Справа Василя Стуса», яку Медведчук намагався заборонити в судовому порядку.

«Можна вічно дивитись на три речі – як співають птахи, як тече Дніпро і… як Медведчук програє суди. Апеляційний суд вирішив, що колишній адвокат і нинішній проросійський політик має компенсувати коло 300 тисяч гривень видавництву Vivat витрат на судовий процес щодо заборони книги “Справа Василя Стуса”, ініційований ним самим», – написав Кіпіані.

Крім того, журналіст стверджує, що раніше апеляційний суд постановив закрити справу й компенсувати йому 780 гривень судового збору, а Медведчук цих грошей так і не віддав.

«Вітя, де гроші?», – запитує Кіпіані.

Невідомо, чи стане одіозний політик оскаржувати рішення Київського апеляційного суду в суді Верховному, на що йому відводиться тридцять днів.

Як повідомляв Харків Times, Віктор Медведчук через суд домігся заборони поширення книги Вахтанга Кіпіані «Справа Василя Стуса». Відповідне рішення ухвалив 19 жовтня 2020 року Дарницький районний суд Києва. Подаючи позов, Медведчук заявив, що у дев’яти епізодах книги Кіпіані містяться висловлювання, які не відповідають дійсності та принижують честь і гідність політика. У цих епізодах Кіпіані розповідає про Медведчука як адвоката Василя Стуса на процесі 1980 року.

Про захист Вахтанга Кіпіані та видавництва «Віват» у суді ще до початку процесу заявила Харківська правозахисна група.

19 березня 2021 року, розглянувши всі обставини справи, Апеляційний суд міста Києва скасував рішення Дарницького районного суду від 19 жовтня 2020 про заборону видання та поширення книги Вахтанга Кіпіані «Справа Василя Стуса».

2 листопада 2020 року, у харківському видавництві «Віват» вийшов новий наклад книги Вахтанга Кіпіані «Справа Василя Стуса», перший наклад якої був стрімко розкуплений відразу ж після заборони книги. Видання доповнене новою передмовою й актуальними судовими документами.