Прокуратура вимагає повернути Харкову три гектари на Холодній Горі

Прокуратура вимагає повернути державі земельні ділянки на Холодній Горі площею близько 3 га і вартістю понад 85 млн грн.

Про це Харків Times повідомили в прес-службі прокуратури області.

Новобаварська окружна прокуратура Харкова, представляючи інтереси держави в особі Харківської міськради, направила до Господарського суду Харківської області позовну заяву проти товариства з обмеженою відповідальністю про розірвання договору оренди землі та повернення земельної ділянки. Ринкова вартість ділянки на даний час складає понад 85 млн грн.

За даними слідства, більше 14 років тому міська рада рішенням своєї сесії передала в оренду товариству з обмеженою відповідальністю земельну ділянку площею майже 3 га.

На цій землі орендар мав побудувати житлові будинки “з вбудовано-прибудованими приміщеннями”, підземною автостоянкою, торгово-розважальними та оздоровчим центрами.

Зазначений договір передбачав період будівництва до 01.12.2012 і період експлуатації до 01.12.2055 року.

Укладаючи цей договір, Харківська міська рада розраховувала на розширення й поліпшення інфраструктури міста та збільшення надходжень до бюджету від її функціонування.

Однак потенційний забудовник так і не реалізував свій потенціал, і на згаданій ділянці замість будинків, магазинів і спортклубів утворилося стихійне звалище.

Нормами діючого законодавства передбачено, що право користування земельною ділянкою для забудови припиняється у разі, якщо будівництво на ній не почалось впродовж трьох років.

Кричуще порушення вимог законодавства стало підставою для направлення прокуратурою відповідного позову до суду.

Зараз відкрито провадження у справі.

Як повідомляв Харків Times, харків’янин отримав в оренду три сотки землі, а потім сам узяв ще дев’ять. Збиток місту склав 200 тисяч гривень. Прокуратура передала справу до суду.

Іншого харківського підприємця підозрюють у захопленні землі та незаконному будівництві СТО.