Харків попрощався з останнім Героєм

Фото: city.kharkov.ua

Сьогодні Харків провів в останню путь останнього Героя Радянського Союзу, який мешкав у нашому місті. Генерал-майор авіації Михайло Карпеєв помер 7 липня, не доживши менше двох років до свого сторіччя.

Про це Харків Times повідомили у прес-службі Харківської міської ради.

«Він виконав 330 бойових вильотів, особисто знищив 26 танків, 27 гармат, 60 залізничних вагонів з технікою і живою силою супротивника, понад 600 солдатів і офіцерів нацистської армії. Одні лише нагороди чимало говорять про його бойовий шлях і про нього як про дуже відважну людину», – зазначив Микола Коваленко, тимчасово виконуючий обов’язки начальника ХНУВС імені Івана Кожедуба, де Карпеєв колись викладав.

Льотчики-ветерани звернулися до секретаря міськради Ігоря Терехова з проханням розглянути можливість назвати одну з вулиць Харкова ім’ям Михайла Карпеєва.

Церемонія прощання пройшла у стінах Харківського національного університету Повітряних Сил імені Івана Кожедуба, поховали останнього Героя у селищі Рогань.

Довідка: Михайло Карпеєв народився 21 листопада 1922 року в місті Чебоксари (Чуваська республіка). У 1940-1941 рр. навчався у Свердловській військовій авіаційній школі пілотів, воював з 1941 по 1945 рік. За проведені 100 успішних вильотів на літаках ІЛ-2 зі знищенням ворожої техніки і живої сили противника, 100 бойових вильотів на розвідку, 110 бойових вильотів для зв’язку з партизанами і за проявлені при цьому мужність, відвагу і героїзм штурман 75-го гвардійського штурмового авіаполку, гвардії-лейтенант Карпеєв був удостоєний звання Героя Радянського Союзу. Брав участь у визволенні міста Харкова. У 2005 році отримав звання генерала-майора авіації. Почесний громадянин міста Харкова.

Як повідомляв Харків Times, 18 жовтня 2020 року від зупинки серця помер ізюмчанін Кім Дуванов, який воював за Україну на Донбасі та був звільнений з полону в грудні 2019 року.