Завод імені Малишева ремонтуватиме танки для Пакістана

Моторно-трансмісійні відділення для пакистанських танків на Заводі ім. Малишева

“Завод імені В.О. Малишева” розпочинає виконувати новий контракт на ремонт парку танків Т-80УД для Пакістану. Загальна сума контракту – 85,6 млн. доларів.

Про це Харків Times дізнався з повідомлення підприємства.

Відповідний контракт був підписаний між ДК “Укрспецекспорт” та Ісламською республікою Пакистан у лютому в рамках Міжнародної виставки озброєнь IDEX-2021.

“Наразі пройдені всі підготовчі етапи та юридичні процедури. За умовами контракту завод отримує значне авансування, яке дає можливість вийти на стабільний рівень роботи, вчасно виконувати всі соціальні зобов’язання перед працівниками підприємства, у подальшому отримати прибуток та частково знизити боргове навантаження”, – зазначається у повідомленні.

За словами генерального директора ДП “ЗІМ” Василя Криласа, завдяки новому контракту підприємство отримує портфель замовлень майже на півтора мільярда гривень. Разом із існуючими замовленнями це дає можливість вийти з кризового стану та стабільно працювати.

“На сьогодні ми можемо вже впевнено заявити, що наш головний зовнішньоекономічний партнер державна компанія “Укрспецекспорт” успішно приймає участь у тендерах які проводилися Головним управлінням закупівель Сухопутних військ Пакистану. Таким чином разом з існуючим контрактом в цьому році загальний портфель тільки пакистанських замовлень ДП “ЗІМ” може зрости майже до 140 мільйонів доларів”, – сказав Крилас.

Зокрема, підприємство розраховує на замовлення Пакістаном танків “Оплот”. В травні відбувся візит до України Головнокомандувача армії Пакистану – начальника Сухопутних військ Збройних сил ІРП генерала Камар Джавед Баджви. 20 травня він відвідав Харківську область, де підприємства “Укроборонпрому” презентували для делегації на військовому полігоні сучасні зразки озброєння та військової техніки. Як зазначив сам Камар Джавед Баджва, найбільше його вразили можливості танку БМ “Оплот” та комплексу “Скіф”.

“Для нас цей візит має велике значення. Адже замовлення саме “Оплотів” дасть можливість рівномірно завантажити роботою всі цехи нашого підприємства. Тому сподіваємося, що гарні враження від нашої бойової машини втіляться в нові контракти”, – зазначив Крилас.

Строк реалізації контракту та обсяг робіт не розкривається.

Водночас, видання Defence Express зазначає з посиланням на власні джерела, що контракт, про який повідомляє “Завод імені Малишева”, є низькомаржинальним, а його реалізація може привести до накопичення проблем у роботі підприємства.

Як повідомляв Харків Times, первинна профспілкова організація ДП “Завод імені В.О. Малишева” просила президента України Володимира Зеленського “якнайшвидше втрутитись у проблему, яка давно перестала бути локальною, з метою недопущення руйнації головного виробника бронетанкової техніки та погіршення міжнародного іміджу України як високотехнологічної та обороноздатної держави”.

Профком вимогав від Укроборонпрому розірвати контракт з гендиректором Криласом, однак той залишився на своїй посаді.