Наглядова рада УКФ позбавила Харків двох великих фестивалів

У другій половині травня Наглядова рада Українського культурного фонду мінімальним можливим кворумом у складі 5 (п’яти) осіб прийняла безпрецедентне рішення не підтримувати значну частину проектів програм, рекомендованих експертним співтовариством і прийнятих Фондом. Замість цього підтримку отримали інші програми, рейтинг яких значно нижчий від раніше прийнятих, але нині відхилених.

Про це Харків Times стало відомо з тексту Відкритого листа 50 культурних інституцій на адресу президента, прем’єра та міністра культури.

Лист підписали «представники українського культурного сектора, учасники конкурсного відбору проектів-претендентів на отримання грантів Українського культурного фонду, як тих, що рішенням Наглядової ради УКФ схвалені до реалізації, так і тих, що не підтримані».

«Так, на засіданнях 20, 22 та 24 травня Наглядова рада вперше в історії УКФ кардинально змінила результати незалежної експертизи в порушення Закону України «Про Український культурний фонд» та чинного «Порядку проведення конкурсного відбору проектів» (в редакції від 06.05.2021) та прийняла рішення не підтримувати значну частину проектів програм “Культура. Туризм. Регіони”, НОРД, “Аудіовізуальне мистецтво”, “Аналітика культури”, “Знакові події” (доля відхилених проектів в окремих ЛОТах цієї програми сягала 75%), які пройшли попередні стадії відбору, посіли високі місця в рейтингу та були схвалені Дирекцією УКФ, «через невідповідність пріоритетам обраного ЛОТ-у та програми в цілому та/або через відсутність демонстрації потенціалу позитивної динаміки масштабування та/або не врахування загальних стратегічних цілей Фонду». Натомість будуть профінансовані проекти, що за рішенням експертних рад мають меншу кількість балів і займають нижчі місця в рейтингу. Це безпрецедентне перекроювання результатів незалежного конкурсу не можна пояснити інакше, як упередженістю та намаганням замінити прозорі конкурсні процедури режимом “ручного управління”, – йдеться у листі.

Підписанти листа вважають, що подібні дії Наглядової ради «викликають підозри в тенденційності її членів та в наявності у них прихованих інтересів», є нелегітимними, оскільки виходять за межі повноважень Наглядової ради, суперечать основним принципам діяльності УКФ і, нарешті, просто «порушують умови участі в конкурсі, що містяться в Інструкціях для заявників, якими визначено пріоритети Фонду на 2021 рік».

«Всупереч принципам прозорості та підзвітності, зафіксованим у Законі, Наглядова рада не надала жодного обґрунтування своїм рішенням, позбавила учасників конкурсу права на апеляцію та/або обґрунтування потреби в фінансуванні, не проінформувала про зміни пріоритетів та підходів до проведення конкурсного відбору,  відмовившись у такий спосіб від діалогу з середовищем і проявивши неповагу до учасників конкурсного відбору», – стверджують діячі, що підписали Відкритого листа.

Автори листа наголошують, що, «приймаючи рішення не підтримувати проект Наглядова рада де-факто перебирає на себе функцію експертних рад та Дирекції Фонду, руйнуючи не тільки запроваджену в УКФ ефективну систему прийняття рішень, але також – і це ще небезпечніше – крихку довіру, що встановилася між культурним сектором та УКФ упродовж останніх років».

Як повідомило Харків Times джерело, близьке до УКФ, зокрема, для Харкова це безпрецедентне рішення Наглядової ради обернулося фактичною втратою двох великих культурних подій поточного року.

«Особисто Харків через цих людей з нової Наглядової ради вже залишився без Kharkiv MeetDocs Eastern Ukrainian Film Festival та фестивалю молодіжних проектів “NonStopMedia X. Нестабільні стани”, – повідомив співрозмовник редакції.

Зрозуміло, біди Українського культурного фонду почалися не вчора. У Відкритому листі діячів української культури про це ясно сказано:

«Варто зазначити, що робота Наглядової ради УКФ нового складу від початку викликала критику інституцій та стейкхолдерів культурного сектора. Організований Наглядовою радою конкурс на посаду виконавчого директора УКФ яскраво продемонстрував некомпетентність та неспроможність Наглядової ради, яка через нездатність визначитись з переможцем де-факто заблокувала діяльність УКФ на кілька місяців. Деякі члени Наглядової ради під час дискусій та обговорень у прямому ефірі вдавались до сексистських, обсценних та упереджених коментарів, публічно руйнуючи репутацію інституції».

Автори Відкритого листа закликали главу держави, прем’єр-міністра й Міністерство культури та інформації «втрутитись у ситуацію, що склалася, докладно проаналізувати дії нового складу Наглядової ради Фонду щодо підтримки проектів в рамках конкурсних програм 2021 року та вжити заходів з нейтралізації їхніх негативних наслідків». Діячі української культури вимагають розпустити Наглядову раду УКФ, скасувати її рішення, прийняті з порушенням законодавства і нормативних документів Фонду, та притягнути винних до відповідальності.

«Український культурний фонд – спільне надбання українського громадянського суспільства, професійного та експертного середовищ, успішний кейс реформи державного управління та дієвий інструмент прозорого розподілу державних ресурсів. Ми не можемо допустити його дискредитацію зсередини. Ми пильно стежитимемо за перебігом подій та захищатимемо як інституцію, так і свої права всіма законними методами», – завершують документ автори.

Слід зазначити, що серед членів Наглядової ради, які приймалим одіозне рішення про скасування фінансування Фондом вже схвалених і прийнятих програм, є й харків’янин – заступник генерального директора Харківського національного театру опери та балету Ігор Тулузов. На думку вже колишнього генерального директора Національного центру Олександра Довженка (Довженко-Центр) Івана Козленка, Тулузов незаконно займає місце у Наглядовій раді УКФ, «оскільки є особою, уповноваженою на виконання функцій держави або місцевого самоврядування», що заборонено Законом.

Поки ще виконуюча обов’язки керівника аналітичного відділу Фонду відомий театрознавець і театральний критик, лідер громадської організації «Театральна платформа» Ірина Чужинова, яка вже написала заяву на звільнення з УКФ, стверджує, що Наглядова рада «зараз зробила все, щоб дестабілізувати роботу Фонду».

«Буду відчувати сором за те, що кидаю колег у розпал процесу підписання договорів – а це означає, що через мене цей процес ще більше затягнеться… Постраждають проекти. Але тим не менше, брати участь далі в цій історії – для мене не менший сором і приниження… Шкода, що почуття сорому незвідане іншими. Як і почуття відповідальності не тільки за свою ніби-то “бездоганну” репутацію, але і репутацію інституції, яка за три роки довела, що можна жити по-іншому. Недовго. Але можна», – написала вона на своїй сторінці у Facebook.

Ну що ж, Україні, українській культурі й Харкову з-поміж інших залишається лише сподіватися, що президент-прем’єр-міністр нарешті розберуться у цій скандальній ситуації, припинять її та відновлять діяльність Українського культурного фонду такою, якою вона була до останнього часу – прекрасною та законною. Хочеться сподіватися навіть на покарання винних, але … як з віднедавна говорять у нас, в Харкові, тидищ…

Марія Коротаєва