З 1 червня по вулицях Харкова почне курсувати екобус

Фото: www.city.kharkov.ua

У Харкові запускають еко-автобус для збору небезпечних відходів. Він вийде на маршрут 1 червня. А стаціонарні контейнери для збору відпрацьованих ламп, батарейок і ртутних термометрів вже встановили біля двох районних адміністрацій.

Про це Харків Times повідомили в прес-службі міської ради з посиланням на директора КП «Муніципальна компанія поводження з відходами» Юрія Суярка.

Суярко нагадав, що ініціатива «Нам не до лампочки» реалізується спільно з громадською організацією «Добра воля», яка минулого року перемогла на міському конкурсі проектів на бюджет участі (громадський бюджет). В рамках реалізації проекту придбали екобус і стаціонарні контейнери, 10 з них будуть встановлені у різних точках міста для збору шкідливих відходів, інші використають для зберігання та перевезення.

Два таких контейнера вже встановлені біля Шевченківської та Холодногірської районних адміністрацій, інші найближчим часом з’являться у центрах надання адміністративних послуг, супермаркетах та інших людних місцях.

Маршрут екобуса прокладений по місцях, які не охоплюються стаціонарними пунктами прийому побутових небезпечних відходів.

Як розповіла автор проекту, виконавчий директор ГО «Добра воля» Ксенія Тумановська, еко-автобус курсуватиме за таким графіком: з вівторка по п’ятницю з 11:00 до 18:00 (спальні райони міста); у суботу — з 8:30 до 15:30 (місцеві ринки).

Маршрут охоплюватиме всі райони Харкова.

За словами заступника директора КП «МКПВ» Ігоря Соловінчека, ртутні термометри утилізують на спецзаводах України, батарейки — відправлятимуть на утилізацію до Польщі або Словаччини, а енергозберігаючі та трубчасті лампи — знешкоджуватимуть безпосередньо на підприємстві.

У свою чергу, голова ради ГО «Добра воля» Артем Костецький закликав харків’ян долучатися до проекту та брати участь у проведенні інформаційної кампанії, після чого всі волонтери отримають брендовані подарунки.

З детальною інформацією про правила сортування небезпечних відходів, місця встановлення контейнерів, а також з графіком руху екобусу можна ознайомитися тут. 

Як повідомляв Харків Times, на проспекті Перемоги, 66-К в Олексіївському житловому масиві в травні були встановлені перші три контейнери для роздільного збору сміття.

У липні аналогічні контейнери з’явилися біля інших будинків на Олексіївці і Павловому полі.

Харківський сміттєпереробний комплекс відкриють до Дня міста.