Поліція розслідує захоплення земель давнього поселення в Куп’янському районі

Фото: khar.gp.gov.ua

У Харківській області поліція розслідує обставини незаконного захоплення земельної ділянки, де розташоване поселення Сподобівська Дуванка-1 епохи бронзи і раннього середньовіччя. З 2020 року по травень 2021 на ділянці, що належить до земель історико-культурної спадщини, вирощували озиму пшеницю.

Про це Харків Times повідомили в прес-службі прокуратури області.

Сільгоспроботами на землях історико-культурної спадщини займався 43-річний села Сподобівка Куп’янського району. Ця ділянка площею 0,9 га розташована між земельними ділянками, що належать на праві власності йому і його дружині. Чоловік вирішив, що землі немає чого дарма простоювати і засіяв її. При цьому він знав, що вказана ділянка відноситься до земель історико-культурної спадщини. Більш того поселення Сподобівська Дуванка-1 визнано пам’яткою археології місцевого значення відповідно до наказу Міністерства культури України від 27.03.2013 №228, і відноситься до епохи бронзи II тис. до н.е. і та салтово-маяцької культури VIII – IX ст. н.е. Тут був розташований культурний шар епохи бронзи і раннього середньовіччя, що містить уламки ліпних глиняних посудин.

На думку слідства, чоловік скоїв правопорушення, відповідальність за яке передбачена за ч.2 ст.197-1 КК України (самовільне зайняття земельної ділянки з категорії цінних земель). 27 травня слідчі повідомили йому про підозру у вчиненні вказаного правопорушення. “Сіячу” загрожує покарання у вигляді обмеження волі на строк від двох до чотирьох років або позбавленням волі на строк до двох років.

Як повідомляв Харків Times, фермер піде під суд за захоплення 75 га землі в Красноградському районі.