Харківського поліцейського й мати його підозрюють у великому шахрайстві

У Харкові правоохоронці сьогодні, 27 травня, повідомили старшому слідчому Слідчого управління Головного управління Нацполіціі Харківської області та його матері про підозру у вчиненні шахрайства в особливо великих розмірах (ч. 4 ст. 190 КК).

Про це Харків Times повідомили у прес-службі прокуратури області.

У цій історії прекрасно все – обставини, суми та дійові особи. Все почалося з того, що у 2013 році певний професор з Харківського Інституту медичної радіології і онкології ім. С. П. Григор’єва Національної академії меднаук України прооперував певну жінку.

«Під час лікування жінка увійшла у довіру до лікаря. Згодом у жінки та лікаря склалися теплі дружні стосунки, та на одній зустрічі жінка познайомила професора зі своїм сином — працівником поліції», – встановило слідство.

І ось, користуючись «теплими дружніми стосунками», дама спочатку запропонувала професору внести за нього гроші на депозит в одному з банків, повідомивши при цьому, що є акціонером цього банку. Спокусившись високими відсотками, медик передав «подрузі» ні багато-ні мало, а 30 тисяч доларів.

Коли ж у 2015 році професор був з інституту звільнений, дама «по-дружньому» пообіцяла йому, що син-правоохоронець зможе відновити його на посаді. І треба ж такому статися, що професора на посаді дійсно відновили, як кажуть у прокуратурі, «за збігом обставин», а зовсім не завдяки «дружньому втручанню». Однак, винахідливі мати й син намагалися отримати вигоду і з цього факту, й під виглядом «повернення боргу за відновлення на посаді» три роки вимагали в професора гроші. Схема була гранично проста: жінка, яка проживає не в Харкові, коли відчувала необхідність поправити своє матеріальне становище, дзвонила лікареві та називала суму. А син приїжджав до нього й забирав гроші. Всього з 2015 до 2018 року набігло 5,5 мільйона гривень. Схоже, післяопераційний шрам, накладений професором, жінку анітрохи не турбував.

Тепер матері й синові загрожує позбавлення волі на строк від п’яти до дванадцяти років, зрозуміло, із конфіскацією майна. Як себе почуває обманутий професор, залишається за кадром.

Як повідомляв Харків Times, у серпні минулого року правоохоронці затримали в Харкові злочинну групу, учасники якої вимагали гроші в підприємців та заможних громадян, погрожуючи їм вбивствами, в тому числі дітей. Серед постраждалих був і пластичний хірург, в якого злочинці вимагали 35 тис. доларів, погрожуючи в іншому разі вбити його маленьку дитину.

У листопаді 2020 року правоохоронці затримали двох старших оперуповноважених сектору кримінальної поліції Люботинського відділу поліції Харківського ОП ГУНП за вимагання хабара в молодика, який був свідком крадіжки велосипеда, та його матері. Оперуповноважені погрожували, що 20-річний юнак зі свідка стане підозрюваним і буде притягнутий до кримінальної відповідальності, якщо відмовиться платити.

У січні вже нинішнього року правоохоронці затримали у Харкові оперуповноваженого відділу кримінальної поліції одного з райвідділів Головного управління Національної поліції у Харківській області на одержанні неправомірної вигоди в сумі чотири тисячі доларів. Гроші слуга закону вимагав за непритягнення до відповідальності фігуранта кримінального провадження.