“Заберіть нас” – харків’янка просить евакуювати з Білорусі її та інших українців, які перенесли трансплантацію

Фото: Анна Пушкеля Курилова/Facebook

Мешканка Харківської області, мати трьох дітей, Анна Пушкеля Курілова проходить в Білорусі дороге лікування після трансплантації печінки. Її повернення додому, до дітей і літньої мами під загрозою через те, що Україна припинила авіасполучення з Білоруссю.

Про це Харків Times з повідомлення на сторінці українки в Facebook.

Два з половиною тижні тому Анні, яка страждає від онкології і гепатиту В, в одній з лікарень Мінська пересадили донорську печінку. Операція пройшла вдало, і 21 травня пацієнтку виписали на амбулаторне лікування. Тепер вона знаходиться під наглядом лікаря і проходить курс імуносупресії – приймає препарати, які пригнічують імунітет, щоб організм не відкинув донорський орган. За словами Анни, чек на ліки тільки за один день, 25 травня, склав € 170. Жінка планувала найближчим часом повертатися додому і продовжити лікування у харківських фахівців. Але тепер не уявляє, як подолати відстань в більш, ніж тисячу кілометрів, що відділяє її від рідного дому.

У посольстві України в РБ, куди Анна звернулася за допомогою, жінці порадили самостійно вирішити проблему: найняти автотранспорт, який привезе її в Україну. Анна в розпачі – у неї немає грошей, щоб найняти хоча б легковик. Про те, скільки коштує оплатити проїзд реанімобіля в обидві сторони, Анні навіть страшно подумати. За її припущенням, це може коштувати кілька тисяч доларів.

Але проблема не тільки в грошах. Анна фізично не в змозі висидіти 18-20 годин, поки авто буде в дорозі. Її максимум на сьогоднішній день – дві години, після яких починає сильно боліти живіт.

За словами, Анни, з нею вже зв’язалася помічниця одного з депутатів Харківської облради і запропонувала оплатити переліт з пересадками через Тбілісі. У такому випадку жінці доведеться провести в дорозі приблизно добу, що теж неприпустимо для пацієнтки, яка перенесла важку операцію.

“Може держава подбає, щоб забрати нас? Раз ви відразу не подумали, що залишаєте таких, як я, беззахисних, безпорадних, порізаних на вулиці чужої країни ??”, – написала Анна.

В Білорусь Анна Пушкеля прилетіла три місяці тому. Трансплантацію – а це понад 100 000 доларів – Анні оплатили з бюджетних коштів, ще більше 10 000 доларів на лікування, переліт та проживання перераховували всі небайдужі.

За інформацією Міністерства охорони здоров’я України, після закриття авіасполучення з Білоруссю в цій країні в Білорусі знаходяться 30 громадян України. 26 з них отримують медичну допомогу (трансплантація органів, кісткового мозку, імунотерапія), ще чотири українці проходять обстеження.

У МОЗ зазначили, що готові надати максимальне сприяння українцям у розробці оптимального маршруту слідування в кожному конкретному випадку, зокрема з огляду на стан здоров’я, і ​​в даний момент працюють над вирішенням логістичних питань.

Як повідомляв Харків Times, з 00:00 26 травня Україна припинила авіасполучення з Білоруссю через примусову посадки в аеропорту Мінська літака авіакомпанії Ryanair. Спочатку повідомлялося про можливе мінування повітряного судна, в аеропорт стягнули пожежних і карети «швидкої допомоги». Пізніше стало відомо про те, що на борту літака знаходиться опозиційний журналіст Роман Протасевич, його затримали. Інформацію про затримання Протасевича підтвердили в МВС Білорусі. На батьківщині журналіст є підозрюваним за статтею 293 КК Білорусі, йому може загрожувати страта.