Вищий антикорупційний суд виправдав харківську суддю Денисюк

Фото: nashigroshi.org

Вищий антикорупційний суд визнав суддю Господарського суду Харківської області невинуватою у зловживанні службовим становищем та винесенні завідомо неправосудного рішення. Рішення ухвалено сьогодні, у незгодних з вердиктом є 30 днів на оскарження.

Про це Харків Times повідомили в прес-службі ВАКС.

Сьогодні, 26 травня, Вищий антикорупційний суд визнав невинуватою суддю Господарського суду Харківської області у скоєнні злочину за ч. 2 ст. 364 КК (зловживання владою або службовим становищем).

Крім того, колегія суддів оголосила ухвалу про закриття кримінального провадження в частині інкримінованого судді правопорушення за ч.1 ст. 375 КК (прийняття суддею завідомо неправосудного вироку, рішення, ухвали або постанови), оскільки 11 червня 2020 року Конституційний Суд України визнав зазначену статтю неконституційною.

У ВАКС нагадали, що, за версією звинувачення, харківська суддя прийняла неправомірне рішення в господарській справі та зобов’язала державне підприємство ПАТ «Укргазвидобування» передати приватній фірмі природний газ, попередньо заарештований за постановами слідчого судді у так званій «газовій справі» екс-нардепа, що втік. Суддя Денисюк також задовольнила клопотання представника приватного підприємства та зменшила розмір пені, яку мали стягнути з ТОВ за основним позовом, та на рік відстрочила виконання рішення про стягнення понад 3 млн грн боргу на користь ПАТ «Укргазвидобування».

Як повідомляв Харків Times, йшлося про підприємство ТОВ «Карпатнадраінвест», директор якого добре знайомий з батьком і братом Тетяни Денисюк. А кінцевим бенефіціаром називали нардепа Олександра Онищенка.

Захист називав справу судді Денисюк політично мотивованою і пов’язував з кримінальним переслідуванням її батька Станіслава Денисюка.

За результатами судового розгляду суд прийшов до висновку, що сторона обвинувачення не надала належних та допустимих доказів, які в своїй сукупності були б достатніми для висновку про вчинення обвинуваченою інкримінованого їй злочину. На думку колегії суддів, пред’явлене обвинувачення ґрунтується виключно на припущеннях, які відповідно до положень ст. 373 КПК, не можуть бути покладені в основу обвинувального вироку.

З повним текстом вироку і постанови про закриття кримінального провадження можна буде ознайомитися в Єдиному державному реєстрі судових рішень за номером 638/12275/18.

Вирок може бути оскаржений у Апеляційній палаті Вищого антикорупційного суду протягом 30 днів з дня його проголошення.