Суд закрив справу на екс-главу департаменту ХОДА, причетного до махінацій на реконструкції очисних споруд

Фото: sq.com.ua

Дзержинський районний суд Харкова звільнив від відповідальності двох чиновників Харківської обладміністрації (один з них – колишній глава Департаменту) і закрив відкриту проти них справу про зловживання при проведенні реконструкції на Малоданилівських очисних спорудах.

Про це Харків Times дізнався з рішення суду від 13 травня 2021 року.

Таким чином, обвинуваченим – колишньому очільнику Департаменту капітального будівництва ХОДА Євгену Шахненко і чиновнику цього Департаменту Григорію Бойко – більше не загрожує покарання.

Їх звинувачували скоєнні кримінального злочину, передбаченого ч.2 ст.367 КК України (службова недбалість). Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від двох до п’яти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років та зі штрафом від двохсот п’ятдесяти до семисот п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 4 250 грн до 12 750 грн) або без такого.

Суд встановив, що в результаті дій обвинувачених державі було завдано “матеріальну шкоду на загальну суму 7 905 791,04 грн., що в двісті п’ятдесят і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян, встановлений на момент скоєння злочину, тобто є тяжкими наслідками”. Зазначений збиток був нанесений при закупівлі обладнання для очисних споруд, а саме: двох фільтрів SF 200 №7,8 кВт в комплекті з шафою управління та двох комплектів компресора роторного ВР-15-2 / 1,6Ш.

Договори на закупівлю обладнання було укладено з ТОВ “Спецводстрой” в період з 4 квітня по 7 жовтня 2014 року. На думку суду, вартість обладнання була необгрунтовано завищеною, що в підсумку призвело до збитків.

Під час судового засідання адвокати обвинувачених подали клопотання про звільненнях їх підзахисних від відповідальності у зв’язку із закінченням терміну давності. Прокурор не заперечував проти подання цих клопотань.

Суддя Катерина Аркатова задовольнила прохання адвокатів.

Про історію з реконструкцією Малоданилівській очисних споруд ще в 2016 році написало видання “Наші гроші”. За даними видання, реконструкцію намагалися провести з 2012 року, тобто з часів губернаторства Михайла Добкіна. У 2016 році були проведені тендери на загальну суму майже 85 млн. грн.

З 2014 року цими угодами зацікавилися правоохоронці. Слідчі вважали, що вартість робіт були завищені в рази, а керівники підрядника ТОВ «Спецводстрой» діяли в змові з чиновниками. Зокрема, представник підприємства передав директору Департаменту ОДА понад мільйон гривень готівкою. У 2014 році керівником цієї установи був Євген Шахненко.

У жовтні 2019 року Євген Шахненко, який на той момент вже пішов з посади голови Департаменту капітального будівництва ХОДА, став підозрюваним у справі про махінації на реконструкції Малоданилівських очисних споруд. Йому повідомили про підозру за ч. 2 ст. 367 Кримінального кодексу (службова недбалість).

31 жовтня Київський районний суд Харкова обрав як запобіжний захід для екс-глави Харківської облдержадміністрації Євгена Шахненка домашній арешт строком на два місяці.