Харків’янин вчетверте підкорив Еверест і встановив рекорд України

Фото: sportevents.kharkiv.ua

Харківський льодолаз Валентин Сипавін разом із альпіністкою з Дніпра Іриною Караган вчора, 23 травня, здійснив своє четверте сходження на найвищу точку на планеті – гору Еверест.

Про це Харків Times повідомили в Департаменті у справах молоді та спорту Харківської міськради.

За даними непальського турагентства Pioneer Adventure, сходження проходило з південного, непальської боку по стандартному маршруту.

Для Караган це перше сходження на восьмитисячник, при цьому вона стала четвертою українською, що побувала на вершині Евересту. Сипавін же встановив національний рекорд за кількістю сходжень на найвищу точку на планеті. Це його четверте сходження і перше з південного непальського боку (раніше він побував на вершині 16 травня 2017 року, потім 15 травня 2018-го і 23 травня 2019-го).

Зараз в базовому таборі Евересту знаходяться й інші українські альпіністи, які вже провели необхідну акліматизацію і готові до сходження.

Варто відзначити, що на 23 травня 2021 роки за всю історію на вершині Евересту побувало 29 українців (включаючи чотирьох жінок), які зробили 35 успішних сходжень.

Довідка. Альпініст Валентин Сипавін народився у 1983 році, почав займатися альпінізмом у 2001-му. Підкорив Ельбрус, Казбек, Монблан, Маттерхорн, Кіліманджаро, Акконкагуа, Альпомайо, Мак-Кінлі та інші вершини. Також займається льодолазінням: бронзовий призер чемпіонату Європи, віце-чемпіон світу, призер етапів Кубка світу.

У 2020 році Сипавін встановив світовий рекорд: проплив на каяку на висоті 6 тис. 377 метрів. Це сталося в експедиції до найвищого вулкану планети – Охос дель Саладо (6893 м.), який розташований в пустелі Атакама на кордоні Чилі та Аргентини. Сипавін плив кратером цього вулкану.

Як повідомляв Харків Times,  харківські альпіністи підкорили Монблан.