У Харкові трамваї та тролейбуси обладнають тривожними кнопками

Фото: city.kharkov.ua

У КП «Міськелектротранссервіс» презентували роботу програмно-апаратного комплексу системи позиціонування, який забезпечує прямий зв’язок диспетчерського центру з водієм наземного електротранспорту.

Про це Харків Times повідомили в прес-службі міської ради.

Як розповіла начальник Служби руху КП «Міськелектротранссервіс» Лариса Кулікова, існуюча система диспетчерського управління дозволяє в режимі онлайн відстежувати місце розташування машин, однак не передбачає можливості прямого зв’язку диспетчера з водієм.

«У процесі роботи дуже часто виникають випадки, коли диспетчеру потрібно швидко зв’язатися з водієм і навпаки. Перш за все це стосується дорожньо-транспортних пригод, однак приводом також може слугувати погане самопочуття водія або пасажирів, хуліганські дії тощо», — зазначила Лариса Кулікова.

Зараз диспетчери зв’язуються з водіями за допомогою мобільного телефону, що не завжди зручно. Нова система надає більш надійну і оперативний зв’язок.

«Для того, щоб відповісти на дзвінок диспетчера, водієві навіть не потрібно нічого натискати. Пристрій постійно працює у включеному режимі. Якщо ж йому самому знадобиться зв’язатися з диспетчерським центром, в його кабіні для цього є тривожна кнопка. Диспетчер практично миттєво отримає повідомлення, встановить причину виклику і в разі необхідності викличе відповідні служби», — розповіла Лариса Кулікова.

Крім того, система передбачає відеозв’язок: дві відеокамери розташовані в салоні, одна — в кабіні водія і ще одна виконує роль відеореєстратора.

«Це дозволяє побачити наповнення салону, що в перспективі дозволить оцінювати пасажиропотоки і визначати, скільки одиниць рухомого складу необхідно випускати на маршрути в залежності від часу доби, а також судити про необхідність деяких маршрутів», — підкреслила начальник Служби руху.

Зараз система працює в тестовому режимі в одному тролейбусі 42-го маршруту. Після закінчення тестового періоду такими системами планують оснастити інші маршрути наземного електротранспорту.

Як повідомляв Харків Times, Харківська міська рада надала згоду КП “Салтівське трамвайне депо” на придбання 150 автобусів на умовах фінансового лізингу.

Перші муніципальні автобуси можуть з’явитися в Харкові в серпні.