У Харкові донецький суддя вимагав хабар у донецького ж підприємця (фото, відео)

Сьогодні, 18 травня, правоохоронці затримали у місті Слов’янськ Донецької області суддю Донецького окружного адміністративного суду безпосередньо після передачі йому підприємцем з Донецької області 30 тисяч доларів, нібито «за скасування Верховним судом рішення Господарського суду Донецької області та постанови Східного апеляційного господарського суду». Слідство встановило, що в грудні минулого року затриманий суддя у Харкові домовився із бізнесменом про цей хабар, стверджуючи, що «має знайомих» у Касаційному госпсуді Верховного суду й може «вирішити судові питання на користь цього підприємства».

Про це Харків Times повідомили у прес-службі прокуратури області.

Як пояснив Харків Times прес-секретар прокуратури області Дмитро Чубенко, незважаючи на те, що й суддя донецький, і підприємство працює у тій же області, проте домовленість про хабар була досягнута у Харкові. За його словами, суддя – в минулому харків’янин, та й нині часто приїжджає до нашого міста й часом живе тут. Та й справа слухалася у Східному апеляційному господарському суді, що знаходиться у Харкові. Тому й курирує її Харківська обласна прокуратура.

А ось інкримінують упійманому на хабарі служителю Феміди шахрайство, вчинене в особливо великих розмірах (ч. 4 ст. 190 КК), тому що, на думку слідства, суддя зовсім не збирався вирішувати якісь питання, а просто «планував привласнити гроші собі не збираючись впливати на будь-які рішення».

«При отриманні інформації про можливий вплив на суддів для ухвалення потрібних рішень, кваліфікація злочину може бути змінена», – уточнив Чубенко.

Тепер суддя затриманий «з метою забезпечення збереження доказів», вирішується питання офіційного повідомлення йому про підозру. Розслідування триває.

Як повідомляв Харків Times, 30 березня прокурори Спеціалізованої антикорупційної прокуратури передали до Вищого антикорупційного суду обвинувальний акт стосовно голови Харківського окружного адміністративного суду, обвинуваченої в передачі хабара.