У центрі Харкова відкрили пам’ятник митрополиту Никодиму (фото)

Фото: city.kharkov.ua

У суботу, 15 травня в сквері біля Свято-Благовіщенського кафедрального собору відкрили пам’ятник митрополиту Харківському і Богодухівському Никодиму. Відкриття було приурочено до 100-річчя від дня народження митрополита.

Про це Харків Times повідомили в прес-службі міськради.

Пам’ятник виконаний з бронзи і каменя, загальна висота скульптури – 2,4 м. Монумент встановлений на тому місці, де раніше був пам’ятний знак “першій маївці”. У минулому році виконаний з нержавіючої сталі знак демонтували, а сквер назвали ім’ям митрополита Никодима.

Новий пам’ятник освятив Митрополит Київський і Всієї України Онуфрій, який сьогодні вранці прилетів зі столиці. У церемонії взяли участь секретар Харківської міської ради Ігор Терехов, представники культурної, наукової громадськості, парафіяни. За порядком під час відкриття пам’ятника, за інформацією прес-служби Нацполіціі, стежили 150 правоохоронців.

У створенні монумента брали участь два скульптора, архітектори, Харківська єпархія, розповів співавтор пам’ятника, скульптор Олександр Рідний. Вони прагнули створити портрет видатної особистості.

«Він знав кілька мов, любив сам шити облачення. Те, що ми взяли для скульптури, взято з фотографії. Матеріал для нього владика Никодим купив в Японії. Виявилося, що на тканині зображені квіти сакури. Владика Никодим був не тільки лідер і пастир, а й цікава людина», – підкреслив Олександр Рідний.

Митрополит Київський і Всієї України Онуфрій сьогодні також відслужив Божественну літургію в Свято-Благовіщенському кафедральному соборі, заупокійну літію біля могили митрополита Никодима в нижньому храмі святителя Мелетія Благовіщенського собору і відвідав Свято-Покровський чоловічий монастир.

Довідка. Митрополит Никодим (Микола Степанович Руснак) народився 18 квітня 1921 року в селі Давидівці Чернівецької області. Почесний громадянин міста Харкова та Харківської області, нагороджений орденами Дружби народів, Ярослава Мудрого V, IV, III і II ступенів, «За заслуги» II і I ступенів та ін.

Очолював Харківську єпархію 36 років: з 1970 по 1984 рік і з 1989 по 2011-й. Також в 1983 році був призначений архієпископом Львівським і Тернопільським, а в 1988 році – митрополитом Львівським і Дрогобицьким. У вересні 1989 року повернувся в Харківську єпархію, якою керував до кінця життя. Помер 15 вересня 2011 року в архієрейській резиденції на території Свято-Покровського монастиря.

Як повідомляв Харків Times, 13 серпня 2020 року на засіданні топонімічної комісії Харківської міськради було прийнято рішення про зміну назви скверу біля Свято-Благовіщенського кафедрального собору на честь колишнього митрополита Харківського і Богодухівського Никодима.

У центрі Харкова демонтували пам’ятний знак, присвячений «першій маївці» і встановлений в 1981 році в колишньому сквері Першої маївки між Благовіщенському соборі і річкою Лопань.