Харківський Центр урології має намір списати та роздати 20 апаратів для гемодіалізу

КНП “Обласний медичний клінічний центр урології і нефрології імені Шаповала” оприлюднив перелік майна, яке не використовується лікарнею, планується до списання та може бути безкоштовно передано іншим юридичним особам. Серед переліку обладнання, яке готується до списання – 20 апаратів для гемодіалізу, зокрема, апарати Fresenius 4008S.

Про це Харків Times дізнався з публікації Харківського антикорупційного центра, який посилається на дані сайту Харківської облради.

Також планується списати систему подачі води для діалізу – AquaBplus (балансова вартість – майже 2 млн. грн.), ультразвукову цифрову систему PRO FOCUS, модульну систему для ударно-хвильової літотрипсії (дистанційне дроблення каменів у нирках, вартість системи – 2,3 млн. грн) та інше обладнання.

ХАЦ нагадує, що заступник голови Харківської ОДА Михайло Черняк, який опікується медициною, до свого повернення на посаду на початку 2021 року працював директором ТОВ “Слобожанський центр нефрології”. Ця приватна установа знаходиться у приміщеннях, які раніше використовував центр урології і нефрології імені Шаповала.

ТОВ “Слобожанський центр нефрології” створено влітку 2019 року. Засновником фірми є ТОВ “Діавіта”, яка займається постачанням розхідних матеріалів для гемодіалізу. “Діавіта” також представляє в Україні продукцію американського виробника “Бакстер”. Фірма працює по прямим угодам з виробником.

За даними Харківської облради, вже у грудні 2019 року ТОВ “Слобожанський центр нефрології” отримало в оренду приміщення площею 2043,9 кв.м. за адресою просп. Московський, 195, літ. “Д-2”. Приміщення знаходяться на балансі КНП “Обласний клінічний центр урології і нефрології ім. В.І. Шаповала”. Майно надане в оренду до кінця 2044 року.

В той час, як ТОВ “Слобожанський центр нефрології” отримало приміщення в оренду, Черняк також займав посаду заступника голови Харківської ОДА, який курирував медичну галузь.