На майдані Свободи пройшла виставка ретротехніки

Фото: Харків Times

Сьогодні, 9 травня, на майдані Свободи Харківський технічний клуб «Самоходъ» провів святкову виставку військової техніки та ретроавтомобілів.

Про це Харків Times повідомили в прес-службі Харківської міської ради.

В експозиції було представлено 18 одиниць техніки, яка захищала та звільняла Харків під час Другої світової війни, а також автомобілі післявоєнної епохи.

Як розповів президент клубу Олександр Осетров, раніше частина цієї техніки відкривала військові паради на Хрещатику в Києві, проте цього року було прийнято рішення зібрати всі експонати на майдані Свободи.

«Сьогодні ми зібрали всю техніку тут, щоб показати харків’янам свого роду автомобільний пам’ятник тим хлопцям, які воювали на цих машинах. Ветерани можуть бути впевнені, що справа, якій вони служили, і техніка, на якій вони їздили, збережені і будуть показані не тільки їх онукам, а й правнукам», — сказав Осетров.

За його словами, на виставці представлена ​​колекція техніки 1935–1947 років випуску, над збором якої клуб «Самоходъ» працював близько 20 років. Частина представлених машин безпосередньо брала участь в бойових діях під час оборони та звільнення Харкова, деякі навіть дійшли до Берліна.

«Зокрема, сьогодні представлені бронеавтомобіль БА-64, який загинув, визволяючи місто Харків в 1943 році. Він був розірваний на складові частини, але ми його зібрали, відновили, і в 2012 році він відкривав парад у Києві. З іншого боку стоїть радянський легковий автомобіль ГАЗ М-1 (т. зв. «емка»). Це машина 1937 року випуску, яка дійшла до Берліна. На ній їздили командири, починаючи від полковника і закінчуючи маршалом. Це безцінна колекція, якою місто може пишатися», — зазначив Олександр Осетров.

Протягом дня харків’яни могли оглянути раритетну техніку і зробити пам’ятні фотографії з водіями та іншими учасниками виставки, одягненими в стилізовані костюми військових років.

Як повідомляв Харків Times, на Меморіалі Слави сьогодні поклали квіти, провели хвилину мовчання та відстояли поминальну службу.