“Смотрящий” за харківським СІЗО піде під суд за “злочинний вплив”

Поліція повідомила про підозру так званому “смотрящому” у встановленні злочинного впливу у Харківському СІЗО. За даними слідства, неодноразово засуджений за вчинення тяжких та особливо тяжких злочинів 39-річний арештований, маючи вплив у спецустанові, організував постачання та збут наркотиків її утриманцям.

Про це Харків Times повідомили у прес-службі Департамента стратегічних розслідувань Національної поліції України.

Як встановили оперативники управління стратегічних розслідувань в Харківській області, чоловіка, що перебував в Харківському СІЗО та мав авторитет серед осіб з кримінального середовища, призначили так званим “смотрящим за корпусом”. 39-річний арештант контролював підтримання ув’язненими “злодійських традицій”. Крім цього, він організував канал постачання наркотиків, які збував серед інших заарештованих. “Така протиправна діяльність лише підсилювала впливовість “авторитета” в установі та дозволяла йому підбурювати інших до вчинення нових злочинів. Отримані кошти йшли на поповнення так званого “общака”, – йдеться у повідомленні.

У ході слідства поліцейські задокументували факти протиправної діяльності фігуранта. 6 травня слідчі обласного управління поліції за процесуального керівництва Харківської обласної прокуратури повідомили йому про підозру за ч. 2 ст. 255-1 (встановлення та поширення злочинного впливу в умовах СІЗО) та ч. 2 ст. 307 (незаконне зберігання з метою збуту, а також незаконний збут наркотичних засобів та психотропних речовин) Кримінального кодексу.

У разі доведення вини підозрюваному може загрожувати від дев’яти до п’ятнадцяти років позбавлення волі. Заходи із викриття та документування протиправної діяльності так званого “смотрящого” проводилися за участю співробітників оперативного відділу ДУ “Харківський слідчий ізолятор”.

Прес-служба прокуратури області повідомила, що чоловік отримав статус “смотрящего” в січні 2021 року. Він, зокрема, контролював та координував проведення регулярних азартних ігор, а також постачання заборонених до вільного обігу предметів – мобільних телефонів, алкоголю тощо. 29 січня в ході огляду камери в особистих речах чоловіка виявлено та вилучено згортки з метадоном, а також канабіс.