Авіакатастрофа АН-26 під Чугуєвом: ДБР завершило розслідування (відео)

Державне бюро розслідувань 5 травня завершило досудове розслідування у справі падіння військового літака АН-26Ш під Чугуєвом, яке трапилося 25 вересня 2020 року.

Про це Харків Times повідомили у прес-службі ДБР.

“Вперше в історії України в стислі терміни слідчі ДБР забезпечили швидке, повне та неупереджене розслідування обставин авіакатастрофи в ході якого, з поміж іншого, проведено понад 150 різних експертиз”, – йдеться у повідомленні.

Досудовим розслідуванням встановлено осіб, які вчинили кримінальні правопорушення, що перебувають у причинно-наслідковому зв’язку з авіакатастрофою: командувача Повітряних Сил Збройних Сил України; начальника Харківського національного університету Повітряних Сил імені Івана Кожедуба; командира військової частини А4104; заступника командира військової частини А4104; заступника командира військової частини з льотної підготовки; керівника управління польотами 25 вересня 2020 року на аеродромі “Чугуїв”.

Прес-служба офісу Генерального прокурора повідомила, що за висновками досудового розслідування, що військові службові особи допустили неналежну підготовку та затвердження документів щодо умов експлуатації повітряного судна з не передбаченим Керівництвом з льотної експлуатації зльотом з “конвеєра” та щодо порядку здійснення льотної підготовки курсантів. Також вони неналежно здійснювали контроль за рівнем підготовки пілотів-інструкторів та навчальним процесом і дотриманням заходів безпеки під час виконання навчальних польотів.

“Ці порушення мали системний характер і були допущені на стадії підготовки до польотів, оскільки на борту літака перебували особи, які взагалі не повинні там бути, на стадії здійснення польоту, який був дозволений із порушенням правил експлуатації літального апарату та правил здійснення польотів, а також на стадії, коли сталася кризова ситуація. Керівництвом польотів не було вжито достатніх адекватних заходів для уникнення авіакатастрофи”, – йдеться у повідомленні.

На даний час підозрювані та їх захисники знайомляться із матеріалами кримінального провадження, яке налічує понад 60 томів. За результатами буде прийнято рішення про вручення обвинувальних актів підозрюваним та направлення їх до суду для розгляду по суті.

Як повідомляв Харків Times, на борту літака знаходилося 27 військових, 25 з них загинули під час катастрофи. Один курсант, що отримав 90% опіків тіла, помер наступного дня у лікарні.

Единий, хто вижив після падіння військового літака АН-26, курсант ХНУПС Володимир Золочевський, після падіння намагався врятувати свого товариша.

Член Комітету Верховної Ради з питань нацбезпеки, оборони та розвідки Ірина Верещук (фракція партії “Слуга народу”) під час брифінгу 30 вересня заявила, що комітет планує передати правоохоронцям інформацію щодо можливих системних порушень у Харківському національному університеті Повітряних сил ім. Кожедуба, які мали місце ще до катастрофи літака Ан-26Ш.

Міноборони повідомило 23 жовтня, що начальника Харківського національного університету Повітряних сил Олександра Турінського усунуто від виконання службових обов’язків до остаточного офіційного встановлення всіх обставин та причин катастрофи.

28 жовтня Урядова комісія з розслідування катастрофи Ан-26Ш, яка сталася 25 вересня під Чугуєвом, офіційно оприлюднила результати роботи і назвала причини трагедії. Згідно з висновками комісії, причина катастрофи – системні порушення правил виконання польотів в ХНУПС ім. Кожедуба.