Працівникам харківського авіазаводу виплатили частину боргу

Харківське державне авіаційне виробниче підприємство за фінансової підтримки Укроборонпрому частково погасило заборгованість із заробітної плати перед працівниками.

Про це Харків Times повідомили в прес-службі концерну «Укроборонпром».

Як йдеться у повідомленні, державний концерн «Укроборонпром» допоміг Харківському державному авіаційному виробничому підприємству (ХДАВП), яке входить до його складу, погасити заборгованість із заробітної плати перед працівниками за два місяці 2020 року, а також виплатити поточну зарплату за виконані роботи.

Всього ХДАВП виплатив своїм співробітникам 9 млн грн, включаючи податки.

Погашено заборгованість за квітень-травень 2020 року. З працівниками авіазаводу також розрахувалися за виконані роботи з виробництва запчастин до літаків, в тому числі на замовлення «Мотор Січі».

Як повідомляв Харків Times, протягом 2012-2019 років ХДАВП взагалі не отримував державних замовлень. Останній літак підприємство випустило в 2014 році.

Наприкінці березня минулого року в «Укроборонпромі» заявили, що розроблено план санації Харківського авіазаводу. Документ в тому числі передбачав прийняття Верховною Радою закону про списання заборгованості авіаційних підприємств, зокрема – податкових боргів ХДАВП.

У січні 2021 року в «Укравіапрому» заявили, що Харківський авіазавод чекає замовлення на 8 літаків Ан-74 для військових.

Вранці 15 квітня на знак протесту проти невиплати зарплати співробітники ХДАВП перекрили пішохідний перехід біля підприємства по вулиці Дерев’янка, згодом – Сумську на пішохідному переході біля Велоцентру.

19 квітня на посаду директора ХДАВП замість Сергія Задорожного призначили Олександра Кривоконя, який раніше вже керував харківським авіапідприємством. Під час представлення трудовому колективу своїм першочерговим завданням на посаді Кривоконь назвав виплату зарплати.

Тоді ж заступник генерального директора ДК «Укроборонпром» з виробництва Ігор Фоменко заявив журналістам, що концерн практично має план виведення підприємства з кризи. Для його реалізації потрібно зовсім трошки державної волі і везіння.