У Харкові прикрили call-центр, в якому шахраї виводили гроші з банківських карт (відео)

Фото: npu.gov.ua

У Харкові викрили черговий шахрайський call-центр, співробітники якого спочатку випитували у людей інформацію про їх банківські картки, а отримавши доступ до рахунків – виводили гроші. Щоб втертися в довіру до потерпілих, вони влаштовували по телефону справжнє шоу, представляючись співробітниками банків і поліцейськими.

Про це Харків Times повідомили в прес служба Нацполіціі України.

Організував call-центр 25-річний харків’янин з двома адміністраторами. Вони залучили до роботи операторів, для яких розробили детальні інструкції шахрайських дій. Також організатор на хакерських форумах купував бази даних клієнтів банків, яким дзвонили працівники call-центру під виглядом працівників фінустанови.

Громадянам повідомляли, що їх банківської карти нібито здійснюються підозрілі транзакції або про те, що надійшла заявка на зміну фінансового номера. Далі громадян перемикали на інших працівників call-центру, які повідомляли «деталі» про «ситуації з банківським рахунком». Оператори також запевняли потерпілих, інформацію про нібито шахрайські дії буде передано в місцеву поліцію.

Після цього інший працівник call-центру дзвонив вже під виглядом поліцейського. Для переконання потерпілих зловмисники використовували «sip-телефонію» і підміняли номери на ті, що були вказані на офіційних сайтах поліції. Псевдополіцейскій повідомляв, що для блокування шахрайських дій необхідно назвати йому код з SMS. Як тільки громадяни називали код – зловмисники викрадали гроші з банківської картки потерпілого.

Жертвами шахраїв стали не тільки громадяни України, а й жителі країн СНД.

Шахрайську схему викрили співробітники управління протидії кіберзлочинності в Харківській області спільно з слідчим відділом Харківського районного управління поліції. Відкрито кримінальне провадження за ч. 3 ст. 190 КК (шахрайство) Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає до восьми років позбавлення волі.

За місцем проживання фігурантів та в офісному приміщенні, де розташовувався сall-центр, працівники поліції провели обшуки. Вилучено понад 70 комп’ютерів і така ж кількість телефонів. Обшуки проводилися із залученням співробітників полку поліції особливого призначення поліції Харківської області.

Слідство встановлює потерпілих і остаточну суму збитків. Вирішується питання про оголошення підозри фігурантам. Розслідування дії тривають. Процесуальне керівництво здійснює Харківська окружна прокуратура.

Як повідомляв Харків Times, співробітники кіберполіції в Харківській області проводять розслідування щодо 31-річного та 35-річного братів, які створили та адміністрували більше 15 сервісів для заміни номерів телефонів.

Фото: npu.gov.ua