Суд визнав незаконною укладену “Електроважмашем” угоду на 44 млн грн

Фото: kp.ua

Господарський суд Харківської області задовольнив позов з вимогою визнати недійсними додаткові угоди до договору поставки металу, укладені між держпідприємством «Завод« Електроважмаш» та Товариством з обмеженою відповідальністю. В результаті укладених додаткових угод вартість товару збільшилася більш ніж на 44 млн грн.

Про це Харків Times повідомили в прес-службі прокуратури області.

Слідство встановило, що на початку 2020 року “Електроважмаш” і приватна фірма, що займається поставками металу і металопродукції, уклали угоду на постачання товару на загальну суму 82 млн гривень.

У березні 2020 року постачальник надав держпідприємству лист Торгово-промислової палати з приводу того, що виробники металопрокату підняли ціни.

На підставі цього між заводом і ТОВ протягом квітня-грудня 2020 року було укладено чотири додаткові угоди за договором, згідно з якими ціна на поставку товару збільшилася на загальну суму понад 44 млн грн.

Пізніше було встановлено, що укладення додаткових угод відбулося з порушенням норм законодавства, без належного обґрунтування підвищення цін на ринку. Однак Фонд держмайна України, в введенні якого знаходиться держпідприємство-покупець металу, не зробив жодних кроків щодо усунення порушень, тому прокуратура звернулася до суду.

22 квітня цього року Господарський суду Харківської області задовольнив вказаний позов в повному обсязі. Судове рішення поки не набуло законної сили.

Як повідомляв Харків Times, працівники Державного підприємства “Електроважмаш” вранці 1 березня перекрили Московський проспект біля станції метро “Індустріальна”, навпроти прохідної підприємства.

Фонд держмайна заявив, що на ДП «Електроважмаш» реалізується програма стабілізації діяльності та виведення підприємства з глибокої економічної кризи внаслідок відсутності обігових коштів. План стабілізації включає реструктуризацію проблемних кредитів (один з двох кредитів вже виведений з дефолтного стану та почав обслуговуватися заводом), залучення потрібного обігового капіталу та суттєве підвищення маржинальності по основних лініях продукції.

«Електроважмаш» виставляють на продаж.