Авіакатастрофа АН-26 під Чугуєвом: підозру вручили ще трьом військовослужбовцям

Фото: Сергій Бобок / Харків Times

До краху військового літака АН-26 під Чугуєвом, в результаті якого загинули 26 осіб, сім офіцерів і 19 курсантів, можуть бути причетні ще троє військовослужбовців. 30 квітня їм повідомили про підозру.

Про це Харків Times дізнався з повідомлення ДБР.

Підозри вручили:

  • заступнику командира військової частини А4104, де сталася катастрофа;
  • заступнику командира зазначеної військової частини з льотної підготовки.

Вони підозрюються в порушенні правил підготовки і проведення польотів і недбалому ставленні до військової служби (ст. 416 і ч. 3 ст. 425 КК України).

Крім того, прокурори повідомили про підозру в недбалому ставленні до військової служби (ч. 3 ст. 425 КК) депутату обласної ради Олександру Туринському, який на час катастрофи виконував обов’язки начальника Харківського національного університету Повітряних Сил імені Івана Кожедуба.

Вирішується питання про обрання запобіжного заходу підозрюваним. Повідомляється, що прокурори будуть клопотати про домашній арешт для нових фігурантів.

З урахуванням додатково зібраних доказів також повідомлено про зміни раніше повідомлених підозр особам, які не забезпечили безпеку польотів на ввірених їм напрямках за посадами, а саме:

– командувачу Повітряних Сил Збройних Сил України;
– колишньому командиру військової частини А4104;
– колишньому керівнику управління польотами на аеродромі «Чугуїв».

Досудове розслідування в цьому кримінальному провадженні планується завершити вже в травні 2021 року.


Як повідомляв Харків Times, на борту літака знаходилося 27 військових, 25 з них загинули під час катастрофи. Один курсант, що отримав 90% опіків тіла, помер наступного дня у лікарні.

Единий, хто вижив після падіння військового літака АН-26, курсант ХНУПС Володимир Золочевський, після падіння намагався врятувати свого товариша.

Член Комітету Верховної Ради з питань нацбезпеки, оборони та розвідки Ірина Верещук (фракція партії “Слуга народу”) під час брифінгу 30 вересня заявила, що комітет планує передати правоохоронцям інформацію щодо можливих системних порушень у Харківському національному університеті Повітряних сил ім. Кожедуба, які мали місце ще до катастрофи літака Ан-26Ш.

Міноборони повідомило 23 жовтня, що начальника Харківського національного університету Повітряних сил Олександра Турінського усунуто від виконання службових обов’язків до остаточного офіційного встановлення всіх обставин та причин катастрофи.

28 жовтня Урядова комісія з розслідування катастрофи Ан-26Ш, яка сталася 25 вересня під Чугуєвом, офіційно оприлюднила результати роботи і назвала причини трагедії. Згідно з висновками комісії, причина катастрофи – системні порушення правил виконання польотів в ХНУПС ім. Кожедуба