СБУ накрила групу «фінансистів», яка займалася відмиванням кримінальних грошей в Києві та Харкові

Служба безпеки України заблокувала діяльність злочинного угруповання, яке займалося легалізацією і незаконним переведенням коштів, в тому числі через покупку криптовалют. За попередньою інформацією, зловмисники провели фінансові операції більш ніж на 240 млн грн, 65 млн з яких пов’язані з відмиванням коштів. Зараз перевіряється зв’язок фігурантів з терористичними угрупованнями «ДНР/ЛНР».

Про це Харків Times повідомили в прес-службі СБУ.

Оперативники спецслужби встановили, що організатори створили низку онлайн-ресурсів. Через окремі сайти та телеграм-канали вони дозволяли користувачам конвертувати криптовалюту в готівку в особливо великих розмірах. Причому їх клієнтами були не тільки громадяни України, а й з країн колишнього СНД, зокрема РФ, а також жителі так званих Л/ДНР.

Гроші конвертували відразу великими сумами і з порушенням практично всіх законних процедур. Тобто без відображення операцій у податковій звітності, ідентифікації клієнтів і сплати обов’язкових внесків до українського держбюджету. Ці транзакції здійснювалися через заборонені в нашій країні російські електронні платіжні системи.

Співробітники СБУ задокументували проведення організаторами фінансових операцій на більш ніж 240 млн грн. За попередніми висновками експертів, понад 65 млн грн з них пов’язані з відмиванням коштів. Для легалізації грошей ділки скуповували нерухомість, земельні ділянки та дорогоцінні метали.

Під час обшуків в Києві та Харкові правоохоронці вилучили:

  • більше 43 млн грн;
  • більше 800 кг срібла в банківських злитках;
  • комп’ютерну техніку, флеш-носії, мобільні телефони;
  • документи, що підтверджують проведення операцій.

Одночасно Держфінмоніторинг зупинив витратні фінансові операції за визначеними банківськими рахунками учасників протиправної діяльності.

Зараз тривають слідчі дії в кримінальному провадженні за ст. 190 і 209 КК.

Операцію проводили ГУ контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері економічної безпеки СБУ спільно зі слідчими нацполіції під процесуальним керівництвом Дарницької окружної прокуратури та у взаємодії з Держфінмоніторингом.

Як повідомляв Харків Times, СБУ в Харкові та Києві викрила і затримала учасників міжрегіонального злочинного угруповання. Зловмисники вимагали гроші у підприємців і заможних громадян, погрожуючи їм вбивствами.