У Харкові затримали викрадачів елітних авто, які працювали під прикриттям кримінальних авторитетів (фото і відео)

У Харкові після спроби викрадення Mersedes-Benz поліцейські затримали учасників міжрегіональної злочинної групи, яка спеціалізувалася на крадіжках авто і працювала під прикриттям двох кримінальних авторитетів.

Про це Харків Times повідомили в Нацполіціі України.

У складі групи були жителі Харківської та Черкаської областей. На даний момент затримані двоє викрадачів і двоє їхніх покровителів. Всього, за даними слідства, в складі банди було шість учасників. На їхньому рахунку – вісім викрадених елітних авто.

Бандити, у яких було сучасне дороге обладнання для викрадень, ретельно готувалися до кожного злочину. Після крадіжки вони або перепродували авто як двійники, або пропонували повернути власникам за винагороду.

Переобладнання вкрадених авто відбувалося в гаражах в Харкові. Під час обшуків 24 квітня правоохоронці виявили тут шість викрадених елітних авто.

Всього поліцейські провели близько 50 обшуків в Києві, Полтавській, Харківській і Черкаській областях. У фігурантів вилучено гроші та банківські картки, зброю і боєприпаси, одяг, в якому вони скоювали викрадення. Крім цього було вилучено, спеціальне обладнання для прописки ключів до авто (програматори ключів) і відкриття і заводу автомобілів, рації і мобільні телефони, свідоцтва про реєстрацію транспортних засобів, державні номерні знаки, комплекти ключів від автомобілів, посвідчення співробітників органів прокуратури та суду.

Розслідування злочинів триває вже кілька місяців. І весь цей час зловмисники намагалися завдати шкоди залученими до розслідування оперативникам і залякати їх. Встановлено, що в грудні 2020 року затримані підпалили автомобіль, яким користувався начальник відділу управління карного розшуку поліції Черкаської області. А в квітні 2021 один з учасників угруповання пошкодив службовий автомобіль оперативників Черкаської області.

Дії зловмисників кваліфіковані за кількома статтями Кримінального кодексу України: ч. 1 ст. 255 (Створення злочинної організації), ч. 3 ст. 289 (Незаконне заволодіння транспортним засобом), ч. 4 ст. 28 ч. 2 ст. 194 (Умисне знищення або пошкодження майна). Їм загрожує до 12 років позбавлення волі.

Правоохоронці продовжують роботу над встановленням спільників фігурантів.