Квартира біля «Металісту» повернеться у власність громади Харкова

Фото: domofoto.ru/Андрій Кравчук

Харківський апеляційний суд визнав право власності на квартиру по вулиці Оренбурзькій, 6 за Харківською міською територіальною громадою. Власниця квартири померла у 2016 році, родичів не мала, а спадок і подальший продаж оформила зовсім стороння людина.

Про це Харків Times повідомили в прес-службі прокуратури області.

Слідство встановило, що господиня квартири, розташованої по вул. Оренбурзькій, 6, померла в лютому 2016 року. Жінка жила одна, родичів і спадкоємців не мала.

Однак, через відведений в таких випадках час, сторонній громадянин на підставі підроблених документів оформив спадщину на квартиру, а потім продав її іншому громадянину. Угоду завізував приватний нотаріус Харківського міського нотаріального округу.

Однак відповідно до вимог ст. 1277 Цивільного кодексу після смерті дійсного власника квартири, який не має будь-яких спадкоємців, його спадщина визнається судом відумерлою і переходить у власність територіальної громади.

Зазначене порушення вимог чинного законодавства стало підставою для направлення прокуратурою відповідного позову до суду в інтересах держави в особі Харківської міської територіальної громади. Відповідачами у справі виступали два згаданих громадянина та приватний нотаріус.

У вересні минулого року Комінтернівський районний суд м. Харкова задовольнив усі позовні вимоги прокуратури. Однак фальшивий спадкоємець опротестував це рішення в апеляційному суді.

Тепер постановою Харківського апеляційного суду рішення суду першої інстанції залишено в силі. Позовні вимоги Слобідської окружної прокуратури Харкова задоволені. Спірний договір купівлі-продажу квартири, розташованої на вул. Оренбурзькій, 6 у Харкові, визнаний недійсним, а спадок — відумерлим.

В даний час проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактом шахрайства, вчиненого у великих розмірах (ч. 3 ст. 190 КК). Встановлюються всі обставини справи і вирішується питання про повідомлення про підозру причетних осіб.

Як повідомляв Харків Times, в Харкові затримали банду «чорних ріелторів», які незаконно привласнювали квартири харків’ян, а потім вбивали власників нерухомості.