Добкін може здати Харків Росії – політолог

Фото: obozrevatel.com

Глава Центру прикладних політичних досліджень “Пента” Володимир Фесенко вважає Михайла Добкіна потенційним мером “п’ятої колони”, який може здати місто Росії.

Про це Харків Times дізнався з публікації видання 057.ua.

Фесенко вважає, що можна тільки припускати, якими “мерами військового часу” будуть головні фаворити гонки за пост харківського міського голови, що вже стартувала.

“Військовий час може бути різним. Просто порівняємо ситуацію за останні сім років. Якщо говорити про такий термін як “мер військового часу”, то близький до реальності воєнний час в Харкові був у 2014 році. Особливо складною була ситуація навесні. Потім була складна ситуація восени після Іловайська і на початку 2015 року, коли стався теракт біля Палацу Спорту. Ось це реальний військовий час. А після відносної стабілізації ситуації на фронті і не повторення в Харкові трагічних подій місто стало жити в більш-менш нормальному режимі”, – сказав Володимир Фесенко.

За словами політолога, якщо буде таке ж загострення, як в 2014 році і на початку 2015 року, тоді є ризик.

“Тоді доведеться діяти в режимі військового часу. Складно припустити. Ми лише трохи можемо фантазувати і в хорошому сенсі слова трохи спекулювати, як могли б в такому випадку діяти кандидати. Але точної відповіді ми не знаємо”, – зазначив експерт.

На думку Фесенка, потенційний ризик для української влади несе обрання на пост мера Харкова Михайла Добкіна – політика з явно вираженими проросійськими поглядами і антимайданівською позицією.

“Він критичний і опозиційний до нинішньої центральної влади. І тут закладений потенційний конфлікт. Але якщо Добкіна підтримає, а схоже на це, група Рината Ахметова, то він повинен буде приймати до уваги їхні інтереси. Михайло Добкін буде більш політично активний і більш емоційний. Швидше за все, він стане демонструвати свою політичну позицію, але це буде “активна позиція пацифіста і прихильника миру”. Він буде виступати за “мир” і хороші стосунки з Росією. Але це для центральної влади потенційний ризик, оскільки такий мер Харкова, умовно кажучи, як Неля Штепа в Слов’янську. Тобто це мер п’ятої колони, який може здати місто, тощо”, – припустив Фесенко.

Як повідомляв  Харків Times, раніше Михайло Добкін вже намагався висунути свою кандидатуру на виборах мера Харкова. Однак мер Харкова Геннадій Кернес заявив, що рішення Михайла Добкіна балотуватися на пост мера Харкова – це не дружній жест, а спроба використати чужий політичний капітал. Після цього Добкін заявив про зняття своєї кандидатури на пост мера Харкова.