На харківському авіазаводі новий старий директор

Фото: Сергей Бобок / ХарківTimes

На посаду директора ХДАВП замість Сергія Задорожного призначили Олександра Кривоконя, який раніше вже керував харківським авіапідприємством.

Про це Харків Times дізнався з відповідних указів гендиректора концерну «Укроборонпром».

Відповідно до одного з указів повноваження Сергія Задорожного в якості директора припинені з 16 квітня 2021 року у зв’язку із закінченням терміну дії контракту.

Другим указом на цю посаду призначено Олександра Кривоконя, який з січня по липень 2017 року вже займав цей пост.

Крім авіазаводу новий директор встиг покерувати ДП «Антонов» і ХТЗ, а також займати різні керівні посади на дніпровському «Південмаші», харківському заводі ім. Малишева та інших.

Сьогодні, як заявляють в Укроборонпромі, новий директор (формально він приступив до своїх обов’язків в п’ятницю, 17 квітня) має представити колективу заводу антикризовий план.

Відзначимо, що, як сказано в указі, звільненому Сергію Задорожному виплатять вихідну допомогу в розмірі шестимісячного середнього заробітку за рахунок частки доходу, отриманого авіапідприємством в результаті його господарської діяльності.

При цьому працівники заводу не отримують зарплату вже кілька місяців.

За словами начальника управління розвитку промисловості Харківської облдержадміністрації Володимира Міщенка, борги із зарплати на підприємстві становлять близько 250 млн гривень. Загальна сума боргів підприємства — близько 4 млрд гривень, з них близько 800 млн — заборгованість перед приватними кредиторами, решта суми — держгарантії і податки.

Як повідомляв Харків Times, вранці 15 квітня на знак протесту проти невиплати зарплати співробітники ХДАВП перекрили пішохідний перехід біля підприємства по вулиці Дерев’янка.

Протягом 2012-2019 років ХДАВП взагалі не отримував державних замовлень. Останній літак підприємство випустило в 2014 році.

Наприкінці березня минулого року в «Укроборонпромі» заявили, що розроблено план санації Харківського авіазаводу. Документ в тому числі передбачав прийняття Верховною Радою закону про списання заборгованості авіаційних підприємств, зокрема – податкових боргів ХДАВП.

У січні 2021 року в “Укравіапрому” заявили, що Харківський авіазавод чекає замовлення на 8 літаків Ан-74 для військових.