Харків може отримати свій вихід до моря

Фото: uc.od.ua

Депутати Харківської районної ради направили звернення до міністра оборони України Андрія Тарана та командувача Військово-Морськими Силами України Олексія Неїжпапи з проханням присвоїти одному з чотирьох нових корветів типу Ada ім’я «Харків».

Про це Харків Times дізнався з повідомлення депутата Харківської райради від партії «Європейська солідарність» Богдана Ткачука в Facebook.

За словами Ткачука, ініціатива такого звернення належала йому, але її підтримали депутати всіх фракцій.

Назвати корабель народні обранці пропонують на честь однойменного лідера ескадрених міноносців часів Другої світової війни.

Історія лідера ескадрених міноносців «Харків» почалася в жовтні 1932 року, коли він був закладений на Чорноморському суднобудівному заводі в Миколаєві. У вересні 1934 був спущений на воду, а 10 листопада 1938 — увійшов до складу Чорноморського флоту.

6 жовтня 1943 після обстрілу портових споруд Ялти, яка тоді була окупована нацистами, разом з есмінцями «Нещадний» і «Здібний» повертався з завдання, але зазнав кілька масованих авіанальотів бомбардувальників і затонув разом з іншими есмінцями.

Корвети типу Ada — це турецькі корвети, угоду про будівництво яких в Україні підписано в грудні 2020 року. Кораблі мають побудовати на суднобудівному заводі «Океан» в тому ж Миколаєві, за сприяння та за ліцензією Туреччини. Ці корвети — аналоги бойових кораблів прибережної зони типу Freedom ВМС США.

«На мою думку, це є не лише увіковіченням військових подвигів українського народу, але й дасть для Харкова вагомий статус не лише на суходолі, як другого міста України, а й на морі. Дякую колегам з усіх фракцій за підтримку цього важливого звернення, яке сприятиме позитивній репутації Харкова у світі», — написав Богдан Ткачук.

Довідка. 14 грудня 2020 року міністр оборони України Андрій Таран підписав з представниками Туреччини угоду на передачу технологій будівництва корветів типу Ada в Україні. Підрядником для будівництва кораблів обрано миколаївське підприємство «Океан».

Командувач ВМС України Олексій Неїжпапа анонсував закладку першого корвета в 2021 році. Склад озброєння першого корвета, який має бути побудований в Україні, поки не визначений.