В Україну прибула перша партія вакцини Pfizer (фото)

Фото: Sean Gallup/Getty Images

Сьогодні В Україну сьогодні прибула перша партія вакцини від коронавірусу за глобальним механізмом COVAX. Спецрейс прибув до Києва в аеропорт “Жуляни” і доставив в Україну перші 117 тисяч доз вакцини компаній Pfizer та BioNTech. Залишок препарату в рамках COVAX передбачається отримати до кінця травня.

Про це Харків Times дізнався з повідомлення РБК-Україна.

Це не всі дози вакцини Pfizer, які має отримати Україна за механізмом COVAX. До кінця травня в країну мають привезти близько 1,7 млн ​​доз вакцин Pfizer та AstraZeneca південнокорейського виробництва.

Всього COVAX має надати Україні 8 млн доз препаратів від різних виробників, яких вистачить для вакцинації 4 млн українців.

Як заявляли в Міністерстві охорони здоров’я України, отримані за механізмом COVAX дози вакцини від коронавірусу підуть на щеплення підопічних і співробітників будинків для людей похилого віку, які підпадають під перший етап вакцинації.

Також препаратом Pfizer планують вакцинувати працівників Державної служби з надзвичайних ситуацій та Державної прикордонної служби, які підпадають під третій етап вакцинації.

Крім того, Україна додатково уклала контракт на 10 млн доз вакцини Pfizer. Очікується, що всі законтрактовані дози вакцини Україна отримає до кінця 2021 року.

Вакцина від Pfizer / BioNTech — це мРНК-вакцина. Механізм її дії полягає в тому, що після введення в організм препарат вчить клітини людини виробляти білок, який запускає імунну реакцію в разі зараження коронавірусом.

Вакцина Pfizer потрапила до переліку для екстреного використання ВООЗ і дозволена для екстреного використання в США, Великобританії, Канаді та ЄС. У Канаді вакцина Pfizer показала 95% ефективності серед осіб у віці від 16 років.

Як повідомляв Харків Times, 13 квітня харківський обласний аптечний склад отримав 8 520 доз вакцини CoronaVac. Ними передбачається прищепити певну кількість маломобільних громадян, а також працівників освіти, задіяних у ЗНО.