У харківському пологовому будинку №2 померли від COVID-19 дві жінки

Ілюстративне фото

У Харківському міському клінічному пологовому будинку № 2 померли від COVID-19 дві жінки.

Про це Харків Times дізнався з повідомлення в соцмережах чоловіка однієї з них, Дмитра Марченка.

За його словами, Аліна захворіла COVID-19 на восьмому місяці вагітності. Жінку поклали до пологового будинку під спостереження лікарів, оскільки в неї був великий плід, він тиснув на діафрагму, і Аліні було важко дихати. 10 березня самопочуття жінки погіршилося, її перевели до відділення інтенсивної терапії. 4 квітня в неї почала падати сатурація та її перевели з концентратора на потокову подачу кисню. “О 23:00 Аліна зателефонувала мені по відеозв’язку, сказала, що почувається краще та що сама випила таблетки”, – написав Дмитро. Вночі Аліна померла. За його словами, в той же день в пологовому будинку померла ще одна 25річна жінка.

Заступник мера Харкова Світлана Горбунова-Рубан підтвердила журналістам інформацію про смерть у пологовому будинку двох жінок від коронавируса. Обом жінкам зробили кесарів розтин, тому що, коли у матері починаються проблеми з диханням, хвороба розвивається у дитини. Обидві народили здорових дівчаток.

За її словами, спочатку в пологовий будинок надійшла 31-річна жінка. Майже місяць їй надавали необхідну допомогу, і вона народила здорову дитину вагою 3400 грамів. “Це були її другі пологи. На жаль, стан матері весь час було важкий – до операції і після. Були періоди панічних атак, іноді їй ставало трохи легше. Незважаючи на те, що було вжито всіх необхідних заходів для лікування, консультації, консиліуми лікарів, вона померла 5 квітня о 00:23”, – повідомила віце-мер.

Другій жінці було 25 років, до лікарні вона надійшла 26 березня, для неї це були перші пологи. Вона теж народила здорову дитину – вагою 2700 грамів – рано вранці 5 квітня. Його мама померла в той же день о 18:25.

Горбунова-Рубан, зазначила, що за весь час пандемії в Харкові сталося два таких трагічних випадки. “За весь карантин у нас два таких трагічних випадки. Були вагітні жінки у важкому стані, які хворіли на COVID-19. Всі проблеми вдавалося вирішити, їх виписували додому, і вони потім народжували здорових дітей. У лікарнях, в яких лікуються дорослі з COVID-19, у лікарів немає стільки часу спілкуватися з родичами, тому що лікарні завжди переповнені, але у пологовому будинку, в такому випадку, лікарі були поруч”, – сказала Горбунова-Рубан. За її словами, всього у пологовому будинку №2 створено 110 місць для вагітних і жінок з гінекологічними хворобами, у яких COVID-19. Там є можливість надавати допомогу жінкам в окремих боксах. Медичного персоналу завжди вистачало, тому що за весь час пандемії було зайнято максимум 40 місць. Зараз у пологовому будинку – 36 вагітних і породіль із коронавірусом, п’ятеро знаходяться на кисневій підтримці, одна жінка – на апараті ШВЛ.

Всього з початку пандемії в місті Харкові зареєстровано 79 тис. 738 випадків COVID-19, зокрема у 1 734 медпрацівників, 3 730 дітей. 63 тис. 399 осіб одужали, 1 112 – померли, в тому числі 17 медпрацівників. Під медичним спостереженням зараз знаходяться 15 тис. 227 осіб.

Як повідомляв Харків Times, за даними Міністерства охорони здоров’я, в Харківській області станом на 8:00 15 квітня виявили 121 086 випадків коронавірусної хвороби COVID-19, 1 168 – за минулу добу.

У Харківській області з 29 по 31 березня від СОVID-19 померли дві дитини. За весь період епіднагляду за СОVID-19 в нашій області це перші діти, у яких інфекція забрала життя.

11 квітня в Харківській області встановлена «червона» зона карантину і вводяться обмеження, відповідні цьому рівню епідемічної небезпеки.

Влада Харкова оголосила карантинні обмеження, що вводяться в місті.