Суд виніс вирок чоловікові за заклик приєднати Харківську область до РФ

Красноградський районний суд Харківської області виніс вирок місцевому жителю, який в соцмережах закликав до створення так званої “Харківської народної республіки” і входженню цього новоутворення до складу РФ.

Про це Харків Times дізнався з вироку суду.

Суд встановив, що такий заклик обвинувачений опублікував на своїй сторінці в Facebook о 16:00 18 грудня 2020 року. Текст придумав сам і опублікував за допомогою свого Iphone 5 з ідеологічних мотивів.

«Вот и зима подошла, холода. Прошли очередные выборы, но народ не думает о политике, был очень тяжёлый год, но людям не до отдыха. Все мысли о выживании. Эти политики придумали коронавирус, карантин, позабирали у людей мелкий бизнес и что теперь? Что нам есть? На что жить? За что оплачивать коммунальные услуги по драконовским тарифам? Странно получается, что на отделившихся территориях Донецкой и Луганской областей абсолютно все по другому, условия жизни кардинально отливаются, взять даже банально те же тарифы – в разы меньше. Почему так? А все потому, что сделали те патриоты, настоящие герои Донбасса, которые не в таком уж далеком 2014 питались создать Новороссию . Мы её тогда не отстояли и сейчас вынуждены выживать не понимая, что нас ждёт завтра. А Донбасс – молодцы, отстояли ДНР и ЛНР. До сих пор не верится, как мы все в прошлом году повелись на обещания клоуна ОСОБА_2 что он войну братоубийственную прекратит и олигархов пересажает. А что мы получили в итоге? Давно уже понятно – с Украиной все нужно кончать, и один у нас выход – взять пример с наших братьев с Донбаса и создать Харьковскую народную республику в границах Харьковской области, отделится от Украины и создать новое государство – федерацию, состоящую из Харьковской, Донецкой и Луганской республик. А там может и Днепр, и Одесса с Запорожьем подтянутся. Медлить нельзя – не уйдём всей нашей Харьковской народной республикой из Украины – либо вымрем с голоду, либо всех наших детей в их школах превратят в «ЗЕленых» зомби», – опублікував на своїй сторінці обвинувачений.

Цей текст вивчили експерти-лінгвісти Інституту судових експертиз імені заслуженого професора М.С. Бокаріуса. На їхню думку, текст містить виражені в прямій публічній формі заклики до територіальних змін України.

Спираючись на висновки експертів, суд прийшов до висновку, що обвинувачений “зробив з ідеологічних мотивів публічний заклик до вчинення умисних дій, спрямованих на зміну меж території і державного кордону України на порушення порядку, встановленого Конституцією України”. Подібні дії є кримінальним злочином, покарання за яке передбачено ст. 110 КК (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України).

На допиті в суді чоловік повністю визнав свою провину і не оскаржував факти, викладені в обвинувальному акті. Він також заявив, що змінив свою думку і зараз критично ставиться до своїх попередніх дій і закликів.

При винесенні вироку суд врахував, що обвинувачений визнав свою провину в повному обсязі. І призначив покарання у вигляді позбавлення волі строком на три роки з випробувальним терміном в один рік.

Як повідомляв Харків Times, в передмісті Харкова затримали бойовика «ЛНР», що звільнився з російської в’язниці.