У Харкові з виробника яблучного повидла вимагають 400 тис грн за забруднення повітря

Господарський суд Харківської області розгляне поданий прокуратурою позов про відшкодування 400 тис. грн збитків, завданих в результаті наднормативних викидів забруднюючих речовин в атмосферу.

Про це Харків Times повідомили в прес-службі прокуратури області.

За даними слідства, порушення природоохоронного законодавства були виявлені в роботі підприємства, розташованого в Основ’янському районі Харкова, яке спеціалізується на виробництві яблучного повидла.

“Зазначене підприємство здійснювало свою господарську діяльність та викидало забруднюючі речовини в атмосферне повітря стаціонарними джерелами без спеціального дозволу, що є порушенням вимог ст. 11 Закону України «Про охорону атмосферного повітря».”, – розповіли в прокуратурі

Сума збитків, заподіяних державі, становить майже 400 тис. грн.

Як повідомляв Харків Times, у вересні 2020 року голова Державної екологічної інспекції України Андрій Мальований назвав «мізерним» штраф розміром у 272 гривні, нарахований Харківському коксовому заводу за забруднення повітря, та заявив, що інспекція підраховує завдані підприємством збитки й готує позов до суду з вимогою закриття «Коксохіму».

На початку грудня 2020 року понад 25 тисяч харків’ян, що задихаються від регулярних викидів заводу «Коксохім», підписали петицію на ім’я президента з проханням вжити невідкладних дії щодо обмеження або припинення роботи цього та низки інших харківських підприємств, що також отруюють навколишнє середовище. Президент Володимир Зеленський у відповідь звернувся до прем’єр-міністра Дениса Шмигаля з пропозицією «вжити заходів для посилення контролю».

Харківським Коксохімом зайнялася СБУ.