У Харківській області палій сухостою потрапив до опікового центру

Фото: kh.dsns.gov.ua

За минулу добу, 11 квітня, рятувальники Харківщини 150 раз гасили займання сухостою та сміття на загальній площі близько 160 га. У вогні постраждав і один з паліїв.

Про це Харків Times повідомили в прес-службі ГосЧС області.

У Харківському районі дві з таких пожеж викликали загоряння в приватних маєтках, пошкодивши сарай і літню кухню.

У Золочівському районі пожежа перекинулася на територію садового товариства “Будівельник” і знищила там п’ять побутових вагончиків. У тому ж районі один з паліїв сухостою та сміття отримав значні опіки і зараз знаходиться в опіковому центрі Харкова. Подія трапилася близько 13:30 в селі Стогнії на вул. Центральній. Постраждалим виявився чоловік 1940-го року народження.

За словами рятувальників, переважна кількість загорянь в природних екосистемах трапляється через легкодумство громадян, які, не враховуючи численні застереження, вирішують наводити порядок на своїх земельних ділянках і прилеглих територіях шляхом випалювання сухостою та сміття. Вітряна погода сприяє швидкому поширенню вогню, який нерідко перекидається на поселення, об’єкти інфраструктури та завдає матеріальної шкоди.

До речі, рік тому парламент прийняв закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту лісів, запобігання пожежам на землях лісового та водного фонду, торфовищах та на землях інших категорій», який забороняє випалювання сухої рослинності в прибережно-захисних зонах: уздовж річок, навколо водойм та на островах.

За спалювання сухої трави та листя законом передбачений штраф до 153 тис. грн. За підпал з важкими наслідками для природи може загрожувати 5 років в’язниці!

Як повідомляв Харків Times, 30 березня в Харківській області рятувальники 19 раз гасили загорівся сухостій і сміття. Загальна площа пожеж склала близько 12 га.