У Харкові противники коксового заводу пікетували суд (фото)

Противники коксового заводу в Харкові пікетували суд, який мав розглянути апеляцію заводу.

Про це Харків Times дізнався з повідомлення Суспільного.

До Другого апелляціонниому адміністративному суду, в якому розглядається справа про роботу коксового заводу “Новомет”, вийшли близько 30 осіб.

Мешканці Новобаварського та Холодногірського районів Харкова вимагали припинити викиди заводу й обурювалися тим, що завод отримав на них дозвіл.

“Ми вимагаємо від суду справедливості, завод мав давно припинити роботу”, — сказала учасниця акції Людмила Антусевіч.

“Незважаючи на те, що ми постійно пікетуємо державні установи, робимо автопробіги, вони отримали дозволи на викиди”, — додала пікетувальниця Юлія Просєкіна.

Другий апеляційний адмінсуд зібрався, щоб розглянути апеляцію коксового заводу. Цього разу в залі були присутні представники обох сторін: і заводу, і екологічної інспекції. Однак, на прохання представників заводу “Новомет”, яке підтримали і в госекоінспеккціі, засідання було відкладено на 14 квітня 2021 року.

Як повідомляв Харків Times, у грудні 2020 року Харківський окружний адміністративний суд ухвалив зупинити роботу заводу до отримання ним дозволу на викиди забруднюючих речовин у повітря. При цьому Харківська обласна прокуратура, підтримавши позов тієї ж Держекоінспекції, вимагала закриття заводу до приведення до ладу очисних систем підприємства.

24 лютого Харківська міська рада звернулася до президента та прем’єр-міністра України з проханням взяти під особистий контроль ситуацію із забрудненням атмосферного повітря при здійсненні діяльності ТОВ «Коксовий завод «Новомет» і дати доручення відповідним установам вжити необхідних заходів.

2 березня міська комісія з надзвичайних ситуацій звернулася до відповідної державної комісії з вимогою заборонити роботу підприємства.

15 березня харків’яни провели черговий пікет під гаслом «Харків’яни мають право на чисте повітря» під стінами Другого апеляційного суду Харкова, де слухалася справа по апеляції «Новомету».

А представники ТОВ «Коксовий завод «Новомет», що оскаржують рішення про тимчасове зупинення підприємства, того дня просто не з’явилися на розгляд своєї скарги.

І нарешті, 24 березня коксовим заводом зайнялася Служба безпеки України – силовики повідомили про підозру директору заводу «Новомет», що постійно забруднює повітря і, не дивлячись на рішення різних інстанцій, продовжує працювати без відповідних документів. Санкція статті передбачає великий штраф або ув’язнення до трьох років.

31 березня стало відомо, що Держекоінспекція дозволила коксовому заводу ще сім років отруювати атмосферу Харкова.