У Харкові “сонячні” діти разом з батьками влаштували забіг (фото)

Фото: city.kharkov.ua

3 квітня в Харкові відбувся перший забіг для дітей з синдромом Дауна «Без кордонів». Захід за участю “сонячних” дітей переслідував кілька цілей, в тому числі, прибрати існуючі в суспільстві стереотипи про таких дітей

Про це Харків Times повідомили в прес-службі міськради.

На стадіоні спортивного комплексу Національного юридичного університету ім. Ярослава Мудрого близько 30 дітей і молодих людей у ​​віці від 4-х років і старше пробігли дистанцію 400 м. Учасників з синдромом Дауна супроводжували нормотипічні діти, спортсмени з футбольної академії, а також їхні батьки. Організатори вирішили, що, долаючи одну дистанцію, різні діти зможуть подружитися між собою, а «сонячні» – соціалізуватися.

Як повідомила організатор заходу, керівник бігового клубу Олена Привалова, на участь в заході зареєструвалося понад 50 осіб, але деякі не прийшли через дощову погоду. За її словами, подібні забіги раніше не проводилися. Зазвичай у благодійних спортивних заходах беруть участь здорові люди, які хочуть допомогти особливим. Тому вона вирішила провести забіг за участю «сонячних» дітей і поставила три мети – інтегрувати людей з синдромом Дауна у звичайний захід, навчити дружити з ними інших дітей, які часто ставляться до них з побоюванням, і порадувати їхніх батьків.

«Батькам дітей з синдромом Дауна буває психологічно складніше, ніж дітям. Тому що діти можуть спертися на своїх батьків, а на кого спертися мамі, яка бореться за свою дитину щодня і не знає, що чекає її завтра? Тому хотілося подарувати емоції батькам. Я мама двох дітей-спортсменів і знаю, як хвилююче, коли нагороджують дитину медаллю. Тому ми організували все так, щоб кожна дитина отримала справжню спортивну медаль, подарунок, диплом, футболку», – розповіла Олена Привалова.

Старт забігу дала заступник Харківського міського голови Світлана Горбунова-Рубан, яка подякувала організаторам заходу за важливу соціальну місію. За її словами, соціальна політика міста заснована на тому, щоб надавати допомогу кожній людині і кожній дитині, незалежно від нозології або приналежності до соціальної групи.

«Ми ніколи нікого не ділимо. Дивимося індивідуально на кожну ситуацію і, виходячи з цього, надаємо допомогу. З кожним днем ​​Харків стає більш толерантними і добрішим до людей, які потребують особливої ​​уваги. Толерантне ставлення має стати громадянською філософією, його потрібно виховувати не один день. Я думаю, що мине якийсь час, і ми будемо розуміти, як правильно поводити себе з такою дитиною і дорослою людиною. Серед людей з синдромом є успішні і навіть геніальні люди», – зазначила заступник міського голови.

Слова віцемера підтвердила мама учасника забігу Галина Юрченко. Вона розповіла, що її 30-річний син Роман веде активний спосіб життя і завойовує медалі на змаганнях за кордоном.

«Роман у нас народився в 90-і роки. Тоді не було психологів, в школу таких дітей не брали. Я методом проб і помилок сама шукала правильні шляхи, зараз з батьками працюють. Роман – дуже доброзичливий, відкритий, хоче бути в колективі, але сам соромиться підійти. Дуже любить спорт, плаває, займається десятиборством. У змаганнях з плавання навіть перше місце здобував. Був у Польщі, Німеччині. Вдома вранці займається на тренажері. Ходив у циркову студію «Старий цирк». Для нашої сім’ї і інших сімей, де є діти з особливостями, важливо бути в соціумі, з усіма. Цей забіг ще раз показує, що такі люди є і також хочуть брати участь у змаганнях, вчитися, ходити на молодіжні заходи», – розповіла Галина Юрченко.

Організатори зазначили, що планують проводити подібні заходи і в майбутньому, щоб подарувати радісні емоції ще більшій кількості дітей.

Як повідомляв Харків Times, в Харкові планують відкрити дитячий сад для вихованців з розладом аутистичного спектру.