Бюджет Куп’янська через неефективне управління втратив 46 млн грн

Фото: mistaua.com

Фахівці Північно-Східного офісу Держаудітслужби під час проведення фінансового аудиту бюджету м. Куп’янська встановили ряд порушень, в результаті яких місто недоотримало понад 46 млн грн.

Про це Харків Times повідомили в прес-службі Північно-Східного офісу Держаудітслужби.

Згідно з повідомленням був проведений аудит бюджету м. Куп’янська за період з 2017 по 2020 роки.

“Аудиторами встановлено порушень, внаслідок прийняття неефективних управлінських рішень загалом на суму понад 46 млн грн, а саме: упущені вигоди – 39 млн грн, неотримання доходів – 2 млн грн, непродуктивних (зайвих) витрат – 5 млн гривень.”, – йдеться в повідомленні.

На думку аудиторів, одним з неефективних управлінських рішень стали затверджені Куп’янською міськрадою орендні ставки за земельні ділянки, що знаходяться в користуванні суб’єктів господарювання. Якби місцева влада запровадила орендні ставки за подібні ділянки хоча б на середньому рівні, визначеному Податковим кодексом України, міський бюджет зміг би отримати майже 8 млн грн додаткових доходів

Ще одне джерело доходів до міської казни – ставки податку на нерухоме майно.

“затвердження міською радою ставок податку на нерухоме майно в розмірах, значно менших від граничних розмірів, визначених Податковим кодексом України, не дозволило залучити додаткові кошти. При встановлені ставок хоча б на середньому рівні (1%), за 2017 – 2020 роки, міський бюджет міг би додатково отримати кошти в загальній сумі більше 10 млн гривень.”, – відзначили в Держаудітслужбе.

Крім цього в результаті прийняття міськрадою окремих управлінських рішень щодо розподілу коштів отриманих від оренди комунального майна, що перебуває на балансі комунальних підприємств та організацій, не у відповідності з вимогами законодавства, міським бюджетом втрачена можливість додатково отримати доходи в сумі 2,1 млн гривень.

За результатами аудиту фахівці Держаудітслужби надали міськраді Куп’янська низку рекомендацій, за допомогою яких місцева влада зможе підвищити ефективність управління фінансовими ресурсами міського бюджету та виявити резерви додаткових джерел надходжень.

Як повідомляв Харків Times, аудитори знайшли на Панютинському вагоноремонтному заводі фінансові порушення на 42,3 млн гривень.