Інформполітика в Україні відтепер відокремлена від культури

Плакат художника Владимира Кононова "Стоим на страже всегда, всегда..."

Від сьогоднішнього дня, 1 квітня, Міністерство культури та інформаційної політики України розділене на два. Одне з міністерств і надалі буде в міру сил і можливостей займатися культурою та своєю головною метою вважає доведення до кінця майбутнього, 2022 року офіційних зарплат у харківських театрах до омріяних 16,5 тисяч. Друге ж нове міністерство вже встигло винайти універсальну зброю контрпропаганди – «контрнаративи РФ» у поєднанні з «українськими наративами».

Про це Харків Times повідомили у прес-службі Харківської обласної державної адміністрації із посиланням на міністра культури та інформаційної політики Олександра Ткаченка, який наразі не вирішив, на якому саме терені особисто він докладатиме свої сили.

Першим звершенням нового міністерства стало створення на восьмому році українсько-російської війни Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки, співробітники якого й застосовуватимуть на практиці нову зброю контрпропаганди.

«Тепер ми маємо державний механізм протидії дезінформації, що дозволить захищати інформаційний простір від викривлень та вкидів. ЦСКІБ спрямований на об’єднання зусиль громадських організацій та влади у боротьбі з дезінформацією, швидке реагування на фейки, а також на промоцію українських наративів», – заявив Ткаченко.

Планується також створення в рамках нової міністерської структури наративної та контрнаратівной поліції. Джерело Харків Times у новому міністерстві повідомило, що вимоги до майбутніх наракопів і контрнаракопів будуть досить високими, але уряд очікує, що високим буде й конкурс на зайняття цих посад. Вже почала свою роботу комісія з прийому на службу, а за право розробляти форму для нових служителів правопорядку та інформаційної безпеки борються модельні будинки Benetton, Prada, John Galliano і Louis Vuitton.

Харків Times попереджає читачів, щоб вони не забували про 1 квітня. Однак, натяк у цій «казці» також є.