Коксовому заводу дозволили сім років труїти атмосферу Харкова

Харківський коксовий завод «Новомет» 5 березня отримав дозвіл ще сім років викидати забруднюючі речовини в атмосферу нашого міста.

Про це Харків Times стало відомо з повідомлення Суспільного.

У відповіді Держекоінспекції в Харківській області на лист харків’янки, яка живе в районі коксового заводу, сказано, що «5 березня 2021 року ТОВ «Коксовий завод «Новомет» отримано дозвіл на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами». Дозвіл отримано на 7 (сім!) років.

На думку членів ініціативної групи, яка виступає проти отруйної діяльності заводу, цей дозвіл отримано незаконно, оскільки не були проведені громадські слухання з даного питання.

«Вони казали на засіданні робочої групи, що вони подали пакет документів до Міндовкілля на отримання цього дозволу, але за законом вони повинні були провести слухання громади. Я зараз питав у юристів: те, що справа перебуває у суді, чи має це якийсь стосунок до отримання цього дозволу? Юристи сказали, що жодного стосунку не мають. І ми можемо ставити запитання, це коли і де проводилися ці слухання”, – заявив Суспільному один з лідерів ініціативної групи Олександр Константінов.

Як повідомляв Харків Times, у грудні 2020 року Харківський окружний адміністративний суд ухвалив зупинити роботу заводу до отримання ним дозволу на викиди забруднюючих речовин у повітря. При цьому Харківська обласна прокуратура, підтримавши позов тієї ж Держекоінспекції, вимагала закриття заводу до приведення до ладу очисних систем підприємства.

24 лютого Харківська міська рада звернулася до президента та прем’єр-міністра України з проханням взяти під особистий контроль ситуацію із забрудненням атмосферного повітря при здійсненні діяльності ТОВ «Коксовий завод «Новомет» і дати доручення відповідним установам вжити необхідних заходів.

2 березня міська комісія з надзвичайних ситуацій звернулася до відповідної державної комісії з вимогою заборонити роботу підприємства.

15 березня харків’яни провели черговий пікет під гаслом «Харків’яни мають право на чисте повітря» під стінами Другого апеляційного суду Харкова, де слухалася справа по апеляції «Новомету».

А представники ТОВ «Коксовий завод «Новомет», що оскаржують рішення про тимчасове зупинення підприємства, того дня просто не з’явилися на розгляд своєї скарги.

І нарешті, 24 березня коксовим заводом зайнялася Служба безпеки України – силовики повідомили про підозру директору заводу «Новомет», що постійно забруднює повітря і, не дивлячись на рішення різних інстанцій, продовжує працювати без відповідних документів. Санкція статті передбачає великий штраф або ув’язнення до трьох років.