Харківські тепломережі вироблятимуть електрику

Фото: www.city.kharkov.ua

На ТЕЦ-3, що входить до системи тепломереж Харкова, планується поетапне оновлення обладнання, яке дозволить відновити комбіноване виробництво теплової та електричної енергії, що повністю покриє витрати станції.

Про це Харків Times повідомили в прес-службі Харківської міської ради.

Як розповів генеральний директор КП «ХТМ» Василь Скопенко, з цією метою на підприємстві буде виконано ремонт двох турбогенераторів на 24 та 5 МВт, а також введено в експлуатацію новий генератор потужністю 20 МВт, придбаний в рамках співпраці підприємства зі Світовим банком.

«Сумарно до середини опалювального сезону ми отримаємо 40-45 МВт потужності, які зможемо виробляти і продавати на енергоринку. Збільшимо прибутковість самого підприємства, що дозволить витрачати кошти на мінімізацію тарифу, роботи з реконструкції», — сказав Василь Скопенко.

За даними секретаря міськради Ігоря Терехова, завдяки такій реновації підприємство зможе заробляти до 70 млн грн щомісяця, при тому, що зарплатний фонд ХТС становить 60 млн грн. За його словами, ввести обладнання в експлуатацію планується в цьому році, що дозволить не тільки підвищити якість послуг, але й утримувати тарифи на попередньому рівні.

«Я дуже задоволений роботами на ТЕЦ-3 – одній із стратегічних станцій, яка забезпечує місто теплом і гарячою водою. Так склалося, що тут не було господаря, тому все прийшло в непридатний стан. Сьогодні, завдяки правильним управлінським рішенням, перед нами відкриваються нові можливості. До наступного опалювального сезону буде абсолютно нова стратегія роботи підприємства», — зазначив Ігор Терехов.

Секретар міськради також повідомив, що залежно від погодних умов на КП «ХТМ» регулюватимуть подачу тепла, щоб люди не переплачували за послугу в теплу пору року.

Василь Скопенко зазначив, що також в рамках підготовки міста до нового опалювального сезону планується виконати капітальний ремонт 15 котлів і замінити близько 90 км магістральних мереж. Торік було замінено 80 км трубопроводів.

Також в поетапне технічне переозброєння ТЕЦ-3 входить закінчення монтажу теплофікаційної турбіни, встановлення двох сучасних турбін, тривають роботи і ведеться капітальний ремонт турбін №1-А та №5, а також трьох котлів, циркуляційних насосів та іншого обладнання. Все воно почне працювати в новому опалювальному сезоні 2021-2022 рр.

Довідка. ТЕЦ-3 запущена в експлуатацію в 1934 р Постачає тепло і гарячу воду в 1929 будинків, 63 школи, 47 дошкільних, 41 лікувальний заклад в семи районах міста. Забезпечує до 20% всієї потреби системи централізованого теплопостачання міста в опалювальний період і до 50% гарячого водопостачання в неопалювальний. На теплоелектроцентралі знаходяться вісім парових і п’ять водогрійних котлів, а також три турбоагрегату.

Як повідомляв Харків Times, на початку лютого посаду генерального директора КП «Харківські теплові мережі» замість звільненого Сергія Андрєєва зайняв Василь Скопенко, який раніше очолював АТ «Харківобленерго».