Харківська СБУ викрила кіберзлочинців з сумської колонії (фото)

Кіберспеціалісти СБУ викрили організовану групу, яка викрадала гроші громадян шляхом несанкціонованого втручання в електронну систему приватного поштового оператора. Частина коштів перераховувалася представникам російського криміналітету.

За попередніми даними, зловмисники ошукали кілька сотень комерсантів на загальну суму понад мільйон гривень.

Про це Харків Times повідомив начальник прес-центру СБУ області Владислав Абдула.

За даними слідства, зловмисники замовляли у підприємців товари широкого вжитку від імені вигаданих осіб з доставкою приватним поштовим оператором і оплатою після отримання посилки.

Потім шахраї телефонували продавцям, представляючись працівниками пошти, і випитували у них коди доступу до особистих кабінетів в електронному додатку оператора. Приводом було нібито бажання «клієнта» оформити адресну доставку замовлення. Після отримання кодів ділки «підв’язували» до електронних кабінетів номера власних банківських карт і привласнювали частину грошей, які надходили від продажів.

За оперативною інформацією, частину коштів зловмисники через електронні системи перераховували на потреби організованих злочинних угруповань в РФ.

Встановлено, що незаконну схему організували двоє кримінальників, які відбувають покарання в одній з виправних колоній в Сумській області. До протиправної діяльності вони залучили кількох колишніх засуджених та їхніх родичів.

Як уточнили в прокуратурі області, на сьогодні відомі три члена групи: двоє чоловіків і одна жінка.

В рамках кримінального провадження правоохоронці провели 24 обшуки за місцем проживання і покарання зловмисників в Харкові та Сумах.

Під час обшуків знайдено та вилучено засоби зв’язку, комп’ютерну техніку, банківські картки з доказами незаконної діяльності.

Зараз організаторам і учасникам угруповання повідомили про підозру за ч. 3 ст. 28 і ч. 2 ст. 361 КК (несанкціоноване втручання в роботу комп’ютерів, автоматизованих систем, комп’ютерних мереж або мереж електрозв’язку, здійснене організованою групою) та ч. 4 ст. 190 КК (шахрайство, вчинене організованою групою).

Тривають слідчо-оперативні дії з встановлення всіх осіб, причетних до операції.

Операція з викриття зловмисників проводилася Управлінням СБУ в Харківській області спільно з кіберполіцією та слідчими Нацполіції під процесуальним керівництвом Харківської обласної прокуратури.

Як повідомляв Харків Times, харківська СБУ заблокувала канал наркотрафіку через РФ в окупований Донецьк.