У Харкові пустять еко-автобус для небезпечних відходів

Фото: www.city.kharkov.ua

Екобус для збору відпрацьованих ламп, батарейок і ртутних термометрів курсуватиме районами Харкова.

Про це Харків Times повідомили в прес-службі Харківської міської ради.

Як розповів директор КП «Муніципальна компанія поводження з відходами» Юрій Суярко, ініціатива громадської організації «Добра воля» перемогла в міському конкурсі проектів на бюджет участі (громадський бюджет).

В межах проекту за рахунок міста в минулому році був придбаний спеціальний автомобіль – екобус, а в цьому – закуплено 20 контейнерів для небезпечних відходів.

Юрій Суярко зазначив, що тендери на закупівлю контейнерів вже пройшли. Їх планують встановити біля районних адміністрацій, виходів зі станцій метро та в інших людних місцях.

Директор підприємства пояснив, що городяни зможуть складати люмінесцентні та енергозберігаючі лампи, батарейки та ртутні термометри у ці контейнери, а також приносити до екобусу, який їздитиме по районах і забиратиме відходи з цих контейнерів.

«У нас будується сортувальний комплекс, і ми задумалися над отриманням ліцензії на поводження з небезпечними відходами. Понад рік займаємося цим питанням і розраховуємо до кінця квітня отримати ліцензію, а з травня запустити проєкт. За цей час плануємо розробити маршрут автобуса, графік зупинок, рекламну продукцію. Крім того, хочемо, щоб спочатку з екобусом їздили волонтери, які б розповідали людям про його потребу», — розповів Юрій Суярко.

Він зазначив, що ртутні термометри утилізують на спецзаводах в Україні, батарейки відправляють на утилізацію до Румунії, а лампочки, як найбезпечніший вид відходів, після отримання ліцензії підприємство планує знешкоджувати та «ховати» на полігоні біля Дергачів.

Як повідомляв Харків Times, на проспекті Перемоги, 66-К в Олексіївському житловому масиві в травні були встановлені перші три контейнери для роздільного збору сміття.

У липні аналогічні контейнери з’явилися біля інших будинків на Олексіївці і Павловому полі.

Харківський сміттєпереробний комплекс відкриють до Дня міста.